Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Belgiumban kirobbant a kamatháború

2008.02.25. 07:56
Valóságos kamatlicit-háború indult a belgiumi bankok között a betétesek megnyeréséért, nem utolsósorban az egyre aktívabbá váló külföldi pénzintézeteknek köszönhetően.

A sort a Deutsche Bank kezdte, amely a félévre lekötött, maximum 50 ezer euróig terjedő, újonnan átutalt összeg után hatszázalékos éves kamatot ajánl. Azóta a többi bank is különféle konstrukciókkal bombázza a befektetőket, így például hűségprémiumot adnak a tartósan takarékszámlán parkoló összeg után. Rövidebb távra legfeljebb 3,5 százalékot ígérnek a bankok (mínusz 15 százalékos forrásadó).

A hiteltermékek árazása is furcsán fest a magyar hitelfelvevőnek. Az ING Bank például 5,05 százalék induló kamatot számít fel a 20 évre szóló, 200 ezer eurós jelzáloghitelre Belgiumban, ha évente változik a kamat, ugyanez a teljes időtartamra rögzített kamat esetében 5,35 százalék. Ehhez azonban kedvezmények járulhatnak, amelyek akár a fél százalékpontot is elérhetik, ha a kölcsönfelvevő régi ügyfele a banknak vagy vállalja, hogy rendszeres jövedelmét a banknál nyitott számlájára utaltatja.

Az egyéb típusú hitelek ennél drágábbak: a személyi kölcsön kamatai például legalább negyven százalékkal magasabbak, mindez azonban a kölcsön összegétől és a törlesztés időtartamától is függ.