Benyújthatja lemondását a belga kormány a Fortis miatt

2008.12.19. 18:28
Alkotmányos válság alakult ki Belgiumban, lemondását nyújtotta be a kormány, mert megpróbálták befolyásolni a bíróságot a Fortis eladásakor. Valószínűleg új választásokat írnak ki hamarosan.

Benyújtaná lemondását a belga kormányfő a bankmentő csomag, illetve a Fortis eladása körüli gyanús ügyek miatt – a Reuters. A miniszterelnök javaslatát rendkívüli kormányülésen tárgyalja ezekben a percekben a belga kormány.

Az igazságügyi miniszter, Jo Vandeurzen már korábban lemondott a nap folyamán, miután a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy megpróbálta befolyásolni a bíróságot a Fortis banknak nyújtott bankmentőcsomaggal kapcsolatban és arra próbálta rávenni a bíróságot, hogy engedélyezzék a belga bank eladását a francia BNP Paribas-nak.

A múlt héten a fellebbviteli bíróság leállította a bankmentő csomagot és a Fortis eladását, és kimondták, hogy a részvényeseknek beleszólási jogot kell adni az ügyben. Több mint 2200 részvényes perelt, mert több beleszólást akartak a bankóriás jövőjében. A bíróság határozata miatt leállt a folyamat.

A részvényesek semmit nem érnek, miután a bank papírjai még októberben gyakorlatilag nullára estek vissza. Ekkor döntött úgy a belga, a holland és a luxemburgi kormány, hogy közbelép a bank megmentéséért. A Fortis egyike azoknak a bankoknak, melyeket a legsúlyosabban érintett a pénzügyi válság, kormányok, jegybankok fogtak össze, hogy ne menjen csődbe. A Fortis belga részének 75 százalékát a francia BNP Paribas venné meg.

A határozatban nem vonják felelősségre a Yves Leterme miniszterelnököt, de egyre nagyobb nyomás nehezedett rá az ellenzék felől, hogy nyújtsa be lemondását – írja a Reuters. Az AFP hírügynökség szerint nemrégiben nyilvánosságra került egy levél, melyben Leterme elismeri a "kapcsolatot" emberei, az ügyész és a bíró férje között.

A BBC értesülései szerint hiába nyújtja be lemondását Yves Leterme, elképzelhető, hogy azt II. Albert király nem fogadja el.

A BNP Paribas még csütörtökön a MarketWatch szerint azt mondta, hogy folytatja az akvizíciót. De szerdán arra figyelmeztették a kormányt, hogy visszavonulnak, ha nem zárul le gyorsan a jogi huzavona.

A kormány lemondása után valószínűleg új választásokat írnak ki. Leterme (flamand kereszténydemokrata) márciusban alakíthatott kormány hosszú hónapokig tartó koalíciós tárgyalások után.  • Hírek
  • Hírek