Virág
0 °C
2 °C

Már száz forint fölött a benzinár Amerikában

2003.02.20. 12:36
Az iraki válság, illetve a vészesen fogyatkozó hazai készletek miatt egyes amerikai nagyvárosokban a benzin gallononkénti ára elérte a két dollárt, azaz a literenkénti százhúsz forintot.
Legutóbb 2001 tavaszán ugrottak meg az árak, akkor az átlag 1,7 dollárra, a nyugati parti városokban két dollárra kúszott, közölte a Reuters. Szakértők szerint idén tavasszal megdőlhet a rekord, hiszen az idő javulásával mindig nő a kereslet, és az árak is tovább emelkednek. Az energiaügyi minisztérium szerint a benzinár a múlt héten öt centtel nőtt.

Az olajtársaságokat képviselő American Petroleum Institute szerint a 2001-es válság óta semmit nem tettek a probléma megoldásáért, és az amerikai gazdaság továbbra is túlságosan függ a megbízhatatlan külföldi forrásoktól.

Versenyhivatali vizsgálat

A kútárak sokak szerint gyorsabban nőnek a nyersolaj világpiaci áránál, Charles Schumer demokrata szenátor ezért versenyhivatali vizsgálatot is kért. A kormány közbelépését követeli az American Automobile Association is. A nyersolaj hordónkénti ára 37 dollárral kétéves csúcson van, az amerikai készletek eközben az iraki és venezuelai válság miatt huszonhét éves mélypontra süllyedtek.