Eleonóra
-1 °C
2 °C

A magyar bérek az utolsók között

2006.06.19. 09:49
Magyarországon, Németországban és Lengyelországban kiemelkedően jól keresnek a marketingigazgatók, ám a vezetői posztokon dolgozók közül a pénzügyi igazgatókat fizetik meg a legjobban, derül ki a Mercer Human Resources Consulting felméréséből, amelyet a Világgazdaság ismertet.
Magyarországon, Németországban és Lengyelországban kiemelkedően jól keresnek a marketingigazgatók, ám a vezetői posztokon dolgozók közül a pénzügyi igazgatókat fizetik meg a legjobban, derült ki a Mercer Human Resources Consulting felméréséből. A 14 ország pénzügyi, marketing- és HR-igazgatóira kiterjedő kutatás szerint az amerikai cégek a legbőkezűbbek, az indiaiak a legszűkmarkúbbak, Magyarország pedig bármelyik poszt fizetéseit vizsgálva is csak az utolsó előtti helyen áll.

Amerikában a pénzügyi igazgatók átlagosan 200 ezer eurót keresnek évente (több mint 54 millió forint). Őket követik a kanadaiak és az angolok, míg a magyar pénzügyi igazgatók a kifejezetten rosszul keresők között vannak, alapfizetésük mintegy 47 800 euró (13 millió forint). Lengyelországban jóval magasabb ez az összeg, 86 600 euró (23,5 millió forint).

Sok szervezetnél a pénzügyi igazgatók fizetése a második legmagasabb - kommentálta Mark Edelsten, a Mercer egyik igazgatója. Alig kapnak kevesebbet, mint egy ügyvezető, tette hozzá. Szerepük kiszélesedett az elmúlt évek során, mivel a cég vezetésében az új törvényi jogszabályok és kockázatmenedzseri felelősségek egyre növekvő terheket rónak rájuk.

A marketingigazgatók alapfizetése szintén Amerikában a legmagasabb, őket követik az olaszok és az angolok. Bár Magyar- és Lengyelország a lista alsó végén helyezkedik el, érdekes, hogy itt, illetve Németországban a marketingigazgatók fizetése magasabb, mint a pénzügyi terület irányítóié. Sok szervezet számára létfontosságú a reklámra és marketingre költött pénzekből származó értékteremtés. A marketingigazgatók magas bére azt a tényt tükrözi, hogy a márkaigazgatást kulcsfontosságúnak tekinti a cég a teljesítménye javításában - indokolta Nagy Erika, a magyarországi Mercer üzletágvezetője.

A kutatásból kiderült, hogy majdnem minden országban a HR-igazgatók keresik a legkevesebbet. Magyarország megint csak az utolsók között van, az ebben a pozícióban dolgozók éves alapbére jelentősen kevesebb, mint más országokban: mintegy 45 600 euró (12,5 millió forint). Sok pozíció esetében a bónuszok jelentősen megnövelik az éves kifizetéseket. Bár az amerikai HR-igazgatók kapják a legmagasabb alapbéreket, a németeknél a jövedelmek teljes összege már magasabb.