Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Az olimpia az egekbe húzza a pekingi bérleti díjakat

2008.07.29. 11:52
A nagyobb olimpiai csarnokok és stadionok környékén lévő lakások tulajdonosai sorra mondanak fel bérlőiknek Pekingben, hiszen az olimpia idején az addigi bérleti díj hat-hétszeresét is megkaphatják a szállodákból már kiszorult turistáktól - olvasható az egyik ingatlanpiaci szaklapban.

A szervezők becslései szerint a városba 3,5 millió bel- és külföldi turista érkezik majd augusztusban. De nincs ennyi szállodai férőhely, így az európai szabványnak megfelelő lakások tulajdonosai extraprofithoz juthatnak.

Egy 90 négyzetméteres lakást az ott szokásos 300 euró helyett akár 2000-2200 euróért (mai árfolyamon durván 460-510 ezer forintért) is ki lehet adni az olimpia idején. Ehhez azonban az kellett, hogy az előrelátó lakástulajdonosok felújítsák és modern bútorokkal rendezzék be ingatlanjaikat.

A szárnyalás nem most kezdődött

Amint a Resource ingatlanpiaci szaklap szerzője megjegyzi, a kínai lakóingatlan-piac szárnyalása az olimpiától függetlenül már évekkel ezelőtt megkezdődött. Pekingben és Sanghajban többszörösére nőttek a lakásárak az elmúlt tíz évben.

Ugyanakkor a Kínai Népköztársaságban minden föld és telek állami tulajdonban van, magánszemélyek és vállalatok továbbra sem juthatnak tulajdonjoghoz. Csak hosszú távú bérleti díjat lehet vásárolni, amely üzleti célú ingatlanfejlesztés esetében legfeljebb 40, míg lakóingatlan-fejlesztés esetében 70 év lehet. A bérleti jogot elvben meg lehet hosszabbítani.

Kína dinamikus fejlődése azt is magával hozza, hogy európai szemmel nézve óriási mennyiségű lakást kell építeni az egyre szélesedő középosztály igényeinek kiszolgálására. A 2007-ben átadott 580 millió négyzetméter után a következő tíz évre 5-6 milliárd négyzetméternyi lakóingatlan átadását prognosztizálják.

A kínai kormány harcol a spekulánsok ellen

A kínai kormány a spekulációt többféle eszközzel - különféle adókkal - próbálja megakadályozni. Az egyik ezek közül, hogy aki öt éven belül értékesíti újonnan vett ingatlanát, annak 20 százalékos nyereségadót kell fizetnie.

A külhoni befektetők megjelenését újabban akadályozni kívánják, ezért szigorítják a külföldi állampolgárok eddig korlátlan ingatlanszerzési jogát.