Piroska
-1 °C
5 °C

Nyomozás indult Berezovszkij ellen Svájcban

2003.11.17. 12:12
A svájci hatóságok bejelentették, hogy nyomozást indítanak az Oroszországból elmenekült, jelenleg Londonban élő milliárdos, Borisz Berezovszkij ellen.
Valentin Roschacher főügyész szerint a nyomozás megindításának semmi köze Mihail Hodorkovszkij Jukosz-vezér októberiletartóztatásához, közölte a YahooNews. "Minket politikai ügyek nem érdekelnek. Csak azt akarjuk tudni, követett-e el Berezovszkij Svájcban bármi törvénytelent, vagy sem" - mondta Roschacher.

Menedékjog

Oroszországban egyebek között azzal vádolja az ügyészség Berezovszkijt, hogy 1994-95-ben 13 millió dollár értékben személygépkocsikat tulajdonított el a legnagyobb orosz autógyártól, az AvtoVAZtól. Borisz Jelcin volt elnök egykori legfőbb bizalmasának kiadatását tavaly már kérte az orosz kormány. Berezovszkijt márciusban Londonban őrizetbe is vették, de később menedékjogot kapott, miután azzal támadta meg a kiadatási eljárást, hogy a Putyin-kormányzat az életére tör.

Pénzmosás

Svájc a nyomozás során a pénzmozgásokkal kapcsolatban korábban is tájékoztatta Moszkvát, de ez az első alkalom, hogy az ottani hatóságok maguk is nyomozást indítanak. Hansjoerg Widmer, az ügyészség szóvivője csak annyit árult el, hogy a vizsgálat az AvtoVAZ-üggyel kapcsolatos. Roschacher ugyanakkor SonntagsZeitungnak adott interjújában közölte: "pénzmosás gyanúja merült fel, úgyhogy Bereozvszkijnak is jobb lenne, ha Svájcba utazna, hogy kihallgathassuk."