Valér
4 °C
8 °C

Berlintől is keményebb költségvetési reformokat várnak

2006.08.09. 07:38
Nem lehet adóemelésekkel ellensúlyozni az adóalap erózióját, ehelyett több, társadalombiztosítási járulékot fizető munkahelyet kell teremteni - figyelmezteti Berlint a Moody's. A munkahelyek száma annak ellenére sem emelkedett, hogy júniusban 49 ezerrel kevesebb volt a munkanélküli.

Ellentmondásos hírek érkeznek a legnagyobb európai gazdaságból. Májushoz képest júniusban szezonális kiigazítással váratlanul 0,4 százalékkal csökkent a német ipari termelés a berlini gazdasági minisztérium most közzétett jelentése szerint, miközben a Reuters elemzői 0,3 százalékos növekedést vártak, és májusban még 1,5 százalékkal bővült a kibocsátás. A legnagyobb visszaesés a feldolgozóiparban volt (júniusban 0,7 százalékos, a májusi 2 százalékos növekedés után), és főleg a fogyasztási javak előállítása zsugorodott. Az építőipar 1,2 százalékkal gyengült, éppen annyival, amennyivel az előző hónapban erősödött. Ennek ellenére a minisztérium optimista, és kiemeli, hogy az éves összevetésben 4,3 százalékos termelésnövekedés öt éve a legjobb eredmény. Júniusban - az importnak a vártnál dinamikusabb emelkedése miatt - a májusi 12,9 milliárdról 11,9 milliárd euróra csökkent a külkereskedelmi többlet.

Aggasztó export

A német növekedés fő hajtóereje továbbra is az export, ami azért aggasztja a szakértőket, mert az eredményeit leronthatja az amerikai gazdasági növekedés lassulása. Az optimista megfigyelők közé tartozik a Nemzetközi Valutaalap, amely 1,3-ról 1,4 százalékra javította az idei évre várható német bruttó hazaitermék-növekedés prognózisát.

Hosszabb távon inkább a veszélyekre figyelmeztetett a Moody's elemzője, Alexander Kockerbeck a Boersen-Zeitungban, elégtelennek minősítve a tervezett költségvetési reformokat. Pozitívan értékelte viszont az áfa tervezett 3 százalékos emelését, különösen mivel a többletbevétel egy részét a munkaerőn kívüli termelési költségek csökkentésére fordítják, hosszabb távon azonban - mint mondta - nem lehet adóemelésekkel ellensúlyozni az adóalap erózióját. Ehelyett több, társadalombiztosítási járulékot fizető munkahelyet kell teremteni. Ezek száma ugyanis annak ellenére sem emelkedett, hogy júniusban 49 ezerrel kevesebb volt a munkanélküli.

Visszájára fordulnak

Különösen fontosnak tartotta az ország hitelbesorolásának megőrzése szempontjából az államadósság jelenlegi, a GDP 70 százalékát közelítő összegének leszállítását 30 százalék alá a következő tíz-tizenöt évben, aminek elérése érdekében azonnal hozzá kell látni az adósságállomány csökkentéséhez. Kérdéses azonban, hogy ezt lehetővé teszi-e a kormány helyzete. Angela Merkel és csapata népszerűsége egyre mélyebbre zuhan, ahogy a tervezett reformjai a kompromisszumok következtében jószerével visszájára fordulnak.

A Reuters szerint az, hogy a legutóbbi felmérés szerint a CDU-CSU páros népszerűsége 31 százalékra esett, egyenesen visszavezethető a júniusi egészségügyi reformra. Az eredeti elképzelések szerint ennek az egészségbiztosítási díjak csökkenését kellett volna magával hoznia, az ehelyett megvalósított megoldás viszont e díjak emelkedését vonta maga után. Egyre több német politikus nyilatkozik úgy, hogy fenntarthatatlan a nagykoalíciós kormányzás, és idő előtti választásokra lesz szükség, mivel a konzervatív szavazótábor is elégedetlen a kormánnyal.