Diána
12 °C
27 °C

Menekül a Bertelsmann az internetről

2002.09.03. 12:09
Akár a bezárásra is hajlandó a Bertelsmann, ha a nemrég titokban megkezdett tárgyalások végén nem tudja elpasszolni BOL.com nevű online könyvesboltját a rivális, amerikai amazon.com-nak - írja a The New York Times. A Napster sorsa egy bírósági döntéstől függ, de a fáljcserélő cégnek szinte biztosan vége, a bíró csak a különböző halálnemek között választ.
A Bertelsmann konszern, amelynek része a Random House, a világ legnagyobb könyvkiadója, a BMG, az ötödik legnagyobb zenei kiadó, az RTL televízió és a Gruner & Jahr lapkiadó, nem tűrte tovább, hogy online könyvárus cége csak vigye a pénzt. A BOL.com 98 millió dolláros forgalma ellenére idén várhatóan 39 milliós veszteséget produkál.

Haggyad már az interenetezést!

Thomas Middelhoff
A Bertelsmann egy hónapja rúgta ki az e-bizniszre és cégvásárlásra rákattant vezérigazgatóját, Thomas Middelhoffot. Utódja, Gunter Thielen most le akarja nyesni a pénznyelő vállalkozásokat és a médiacsoport alaptevékenységeit erősítené. Thielen egyébként vértől iszamos lándzsával grasszál a güterslohi cégközpontban és minden arra járó pazarló felsővezetőt azzal hajt ki a kapun kívülre.

A BOL.com annak ellenére hatalmas üzleti bukás, hogy a Bertelsmann birtokolja a világon a legnagyobb könyvklubhálózatot. Az Amazon.com a világ legnagyobb online könyvárusa, így részéről érthető az érdeklődés.

Így is rossz, úgy meg még rosszabb

Bár Middelhoff még a zeneipar jövőjét látta a fájlcserélőt üzemeltető Napsterben, a Bertelsmann mostani vezetése már bőszen olajozza a láncfűrészt. Egy delaware-i bíróság kedden dönt arról, hogy a német médiacég megveheti-e a Napster eszközeit egy 92 millió dolláros tranzakcióval. A Bertelsmann vételi ajánlata éppen kedden jár le. A cég azt szivárogtatta ki, hogy ha a bíró nem engedélyezi a vásárlást, a többi hitelezővel együtt dobra verik a Napster eszközeit.

Az sem sokkal viccesebb a fájlcserélőnek, ha a bíró rábólint, mert a németek nem hajlandók készpénzt tömni a vállalkozásba, így a hírek szerint ebben az esetben vagy egy másik részlegükbe olvasztják a Napstert, vagy egyszerűen megszüntetik. "Ha arra kíváncsi, miféle befektetésektől akar megszabadulnia cég, akkor gondoljon a Napsterre" - javasolta a New York Times újságírójának egy német menedzser.

Mindent elad?

Gunter Thielen
Arról még nincsenek egyértelmű, megerősített sajtóinformációk, hogy a fokhagymakoszorút lengető Thielen az összes online érdekeltséget eladja-e. Hivatalosan mindig cáfolják azokat a pletykákat, hogy megszabadulna a halódó BarnesandNoble.com könyváruház 35,2 százalékától, vagy a zeneárusító BeMusictól, esetleg a CDNow-tól. A europemedia.net szerint a BeMusicot is z Amazon.com veheti meg, ha mégis.

A hagyományos iparágakban a Bertelsmann nem áll le a bevásárlással: az EU hatóságai most bólintottak rá, hogy a konszern megvegye a világ legnagyobb független lemezcégét, a Zombát, amely azért nem egy underground label, hiszen húzónevei Britney Spears, az 'N Sync és a Backstreet Boys.