Judit
2 °C
7 °C

Menekül a Bertelsmann az internetről

2002.09.03. 12:09
Akár a bezárásra is hajlandó a Bertelsmann, ha a nemrég titokban megkezdett tárgyalások végén nem tudja elpasszolni BOL.com nevű online könyvesboltját a rivális, amerikai amazon.com-nak - írja a The New York Times. A Napster sorsa egy bírósági döntéstől függ, de a fáljcserélő cégnek szinte biztosan vége, a bíró csak a különböző halálnemek között választ.
A Bertelsmann konszern, amelynek része a Random House, a világ legnagyobb könyvkiadója, a BMG, az ötödik legnagyobb zenei kiadó, az RTL televízió és a Gruner & Jahr lapkiadó, nem tűrte tovább, hogy online könyvárus cége csak vigye a pénzt. A BOL.com 98 millió dolláros forgalma ellenére idén várhatóan 39 milliós veszteséget produkál.

Haggyad már az interenetezést!

Thomas Middelhoff
A Bertelsmann egy hónapja rúgta ki az e-bizniszre és cégvásárlásra rákattant vezérigazgatóját, Thomas Middelhoffot. Utódja, Gunter Thielen most le akarja nyesni a pénznyelő vállalkozásokat és a médiacsoport alaptevékenységeit erősítené. Thielen egyébként vértől iszamos lándzsával grasszál a güterslohi cégközpontban és minden arra járó pazarló felsővezetőt azzal hajt ki a kapun kívülre.

A BOL.com annak ellenére hatalmas üzleti bukás, hogy a Bertelsmann birtokolja a világon a legnagyobb könyvklubhálózatot. Az Amazon.com a világ legnagyobb online könyvárusa, így részéről érthető az érdeklődés.

Így is rossz, úgy meg még rosszabb

Bár Middelhoff még a zeneipar jövőjét látta a fájlcserélőt üzemeltető Napsterben, a Bertelsmann mostani vezetése már bőszen olajozza a láncfűrészt. Egy delaware-i bíróság kedden dönt arról, hogy a német médiacég megveheti-e a Napster eszközeit egy 92 millió dolláros tranzakcióval. A Bertelsmann vételi ajánlata éppen kedden jár le. A cég azt szivárogtatta ki, hogy ha a bíró nem engedélyezi a vásárlást, a többi hitelezővel együtt dobra verik a Napster eszközeit.

Az sem sokkal viccesebb a fájlcserélőnek, ha a bíró rábólint, mert a németek nem hajlandók készpénzt tömni a vállalkozásba, így a hírek szerint ebben az esetben vagy egy másik részlegükbe olvasztják a Napstert, vagy egyszerűen megszüntetik. "Ha arra kíváncsi, miféle befektetésektől akar megszabadulnia cég, akkor gondoljon a Napsterre" - javasolta a New York Times újságírójának egy német menedzser.

Mindent elad?

Gunter Thielen
Arról még nincsenek egyértelmű, megerősített sajtóinformációk, hogy a fokhagymakoszorút lengető Thielen az összes online érdekeltséget eladja-e. Hivatalosan mindig cáfolják azokat a pletykákat, hogy megszabadulna a halódó BarnesandNoble.com könyváruház 35,2 százalékától, vagy a zeneárusító BeMusictól, esetleg a CDNow-tól. A europemedia.net szerint a BeMusicot is z Amazon.com veheti meg, ha mégis.

A hagyományos iparágakban a Bertelsmann nem áll le a bevásárlással: az EU hatóságai most bólintottak rá, hogy a konszern megvegye a világ legnagyobb független lemezcégét, a Zombát, amely azért nem egy underground label, hiszen húzónevei Britney Spears, az 'N Sync és a Backstreet Boys.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?