Árpád
-2 °C
3 °C

A Bertelsmann bevallotta náci múltját

2002.10.08. 09:38
Eddig hazudott szégyenteljes múltjáról a világ egyik legnagyobb médiavállalata. Ezt maga a cég jelentette be, miután véget ért a vállalat által felkért történészbizottság munkája. Bár évtizedeken át terjesztették azt, hogy a céget 1944-ben ellenálló magatartása miatt zárták be, valójában a náci rezsim legnagyobb médiatámogatói voltak.
A kutatások alapján az a kép látszik kirajzolódni, hogy az addig szerényebb méretű és forgalmú kiadóvállalatból kifejezetten az uszító propaganda publikálása csinált nagy médiacéget.
"A Bertelsmann számos, egyértelműen zsidóellenes hangvételű kiadványt és könyvet adott ki" - jelentette ki Saul Friedlaender izraeli történész, a Független Történészbizottság elnöke.

Romlatlan fiatalság

A médiacég az ifjúsági piacon olyan kiadványokkal jelentkezett, mint az "Izgalmas történetek" és a "Hitlerjugend karácsonyi könyve", amelyek forgalmát a korábbi hússzorosára növelték.

Épp ellenkezőleg

Kifejezetten hazugság volt az a széles körben terjesztett sztori, miszerint a nácik 44-ben "ellenzéki" hangja miatt záratták volna be a kiadót. A bizottság jelentése szerint ez a nyersanyaghiány miatt történt, a történet viszont arra ösztönözte a szövetségeseket, hogy hamar kiadják a vállalatnak a működési engedélyt.

Hasznot húzott a gettólakókból

Bár németországi központjában nem dolgoztatott zsidó kényszermunkásokat, Lettországban és Litvániában a Bertelsmann "indirekt" hasznot húzott az elhurcoltakból - szögezte le a történészbizottság. Heinrich Mohn cégvezető nem volt párttag, de készpénzadományokkal segítette az SS-t és tagja volt a rettegett szervezet "baráti körének". A médiacég szoros kapcsolatban állt a Propagandaminisztériummal. A második világháború ideje alatt 19 millió könyvet nyomtattak a hadsereg legnagyobb kiadójaként.

Bocsánatot kérnek

A Bertelsmann vezetősége most közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kér a cég háború alatti tevékenysége és múltjának meghamisítása miatt. "Őszinte bocsánatkérésünket szeretném kifejezni azok miatt a pontatlanságok miatt, amelyeket a Bizottság a cég történetében felfedett, csakúgy, mint azokért a háború alatti eseményekért, amelyekre a kutatás most rávilágított" - fogalmazott Günther Thielen, a Bertelsmann elnöke. Thielen megígérte, hogy hamarosan közzé teszik a 800 oldalas jelentést megalapozó dokumentumokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?