Jusztina
3 °C
16 °C

A Bertelsmann bevallotta náci múltját

2002.10.08. 09:38
Eddig hazudott szégyenteljes múltjáról a világ egyik legnagyobb médiavállalata. Ezt maga a cég jelentette be, miután véget ért a vállalat által felkért történészbizottság munkája. Bár évtizedeken át terjesztették azt, hogy a céget 1944-ben ellenálló magatartása miatt zárták be, valójában a náci rezsim legnagyobb médiatámogatói voltak.
A kutatások alapján az a kép látszik kirajzolódni, hogy az addig szerényebb méretű és forgalmú kiadóvállalatból kifejezetten az uszító propaganda publikálása csinált nagy médiacéget.
"A Bertelsmann számos, egyértelműen zsidóellenes hangvételű kiadványt és könyvet adott ki" - jelentette ki Saul Friedlaender izraeli történész, a Független Történészbizottság elnöke.

Romlatlan fiatalság

A médiacég az ifjúsági piacon olyan kiadványokkal jelentkezett, mint az "Izgalmas történetek" és a "Hitlerjugend karácsonyi könyve", amelyek forgalmát a korábbi hússzorosára növelték.

Épp ellenkezőleg

Kifejezetten hazugság volt az a széles körben terjesztett sztori, miszerint a nácik 44-ben "ellenzéki" hangja miatt záratták volna be a kiadót. A bizottság jelentése szerint ez a nyersanyaghiány miatt történt, a történet viszont arra ösztönözte a szövetségeseket, hogy hamar kiadják a vállalatnak a működési engedélyt.

Hasznot húzott a gettólakókból

Bár németországi központjában nem dolgoztatott zsidó kényszermunkásokat, Lettországban és Litvániában a Bertelsmann "indirekt" hasznot húzott az elhurcoltakból - szögezte le a történészbizottság. Heinrich Mohn cégvezető nem volt párttag, de készpénzadományokkal segítette az SS-t és tagja volt a rettegett szervezet "baráti körének". A médiacég szoros kapcsolatban állt a Propagandaminisztériummal. A második világháború ideje alatt 19 millió könyvet nyomtattak a hadsereg legnagyobb kiadójaként.

Bocsánatot kérnek

A Bertelsmann vezetősége most közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kér a cég háború alatti tevékenysége és múltjának meghamisítása miatt. "Őszinte bocsánatkérésünket szeretném kifejezni azok miatt a pontatlanságok miatt, amelyeket a Bizottság a cég történetében felfedett, csakúgy, mint azokért a háború alatti eseményekért, amelyekre a kutatás most rávilágított" - fogalmazott Günther Thielen, a Bertelsmann elnöke. Thielen megígérte, hogy hamarosan közzé teszik a 800 oldalas jelentést megalapozó dokumentumokat.