Ágnes
-1 °C
2 °C

Alakul az online zeneóriás

2001.05.30. 13:58
Hivatalosan szerdán jelentik be, hogy a Bertelsmann médiabirodalom 30 millió dollárért megvásárolja a Myplay.com internetes zenei céget - közölte a Financial Times. Az online zenei piacon egyre élesedik a verseny, a netes cégeket a nagy médiabirodalmak vásárolják fel - az mp.3.com-ot a Vivendi vitte el a Bertelsmann orra elől.
A '99-ben indult Myplay regisztrált tagjainak online digitális kollekciók összeállítását teszi lehetővé, amelyeket a felhasználók a számok feltöltése után bármilyen számítógépről, vagy akár mobiltelefonról is elérhetnek. A cégnek jelenleg 6,5 millió regisztrált felhasználója van.

Online birodalom épül

A Bertelsmann - a BMG, az RCA és az Arista tulajdonosa - a vásárlással online részlegét akarja tovább erősíteni. A Bertelsmann E-Commerce Group már megszerezte a CDNow.com online CD-boltot, illetve övé a világ legnagyobb CD-rendelő klubja a BMG Direct. A BeCG tavaly az mp3-cserélő Napsterrel is szövetséget kötött, hogy egy olyan előfizetéses rendszert dolgozzanak ki, amelyben a havidíjat fizető vendégek legálisan tölthetnék le a német kiadó lemezeit. A Bertelsmann ehhez olyan hitelt is nyújt a Napsternek, amelyet a későbbiekben tulajdonrésszé alakíthat át.

Vásárol, összegyúr, kasszíroz

A beruházások után a Bertelsmann a megrendelt CD-k és számok digitális verzióit is kínálhatja, illetve online kollekciók összeállítását biztosíthatja 16 millió klubtagjának. A cég a vásárlási szokások, illetve az internetes kollekcióik tartalma alapján reklámozhatja ügyfeleinek a kiadók legújabb termékeit. A Bertelsmann a zenerendelő klubok, a Myplay és a CDNow részvételével július elsejével létre kívánja hozni a BeMusicot, melynek később a Napster is tagjává válhat, ha a cég körüli jogi csatározások befejeződnek, és a Bertelsmann tulajdonossá válik.

Az Mp3.com-ot a Vivendi vitte el

A riválisok, például a Sony vagy a Vivendi Universal sem tétlenkedik az online zenei piacért vívott versenyben. A Vivendi néhány nappal ezelőtt vásárolta fel 372 millió dollárért a Myplay legnagyobb riválisát az Mp3.com-ot. Az Mp3.com-ra a Bertelsmann is fente a fogát, de az üzlet végül (a 350 milliós vételár körüli vita miatt) nem valósult meg.

Az Mp3.com-ot nemrég több zeneszerző és kiadó is beperelte, mondván, a cég online kollekció szolgáltatása sérti a szerzői jogokat. A Myplay eddig elkerülte a pereket, mert felhasználói a számokat csak legális cd-ről másolhatják fel kollekciójukba. Annak idején az mp3.com ellen keresetet benyújtók között volt a Vivendi is.

A BeMusic leendő nagy vetélytársa a Duet

A Vivendi Universal az Mp3.com bevonásával Duet néven akarja elindítani előfizetéses online zeneszolgáltatását, melynek fejlesztésében a Sony is részt vesz. A Duet várhatóan idén nyáron indul, és számok letöltését illetve tartalomszórást (streaming) is kínál majd. A Vivendi ígérete szerint az előfizetők a Universal Music Group és a Sony Music Entertainment több ezer számát hallgathatják majd.