Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Beperelték - mert árat csökkentett

2001.08.09. 09:57
A német Bewag áramszolgáltatót azért perelte be egy ügyfele, mert a cég jelentősen csökkentette árait, tehát - állítja az ügyfél - korábban nyilván túlságosan sokat kért az áramért. A bíróság igazat adott a felperesnek, akinek ügyvédje szerint most már bárki bátran beadhat hasonló keresetet. A Bewag szerint egyedi esetről van szó.
Az egyik német áramszolgáltató kénytelen kártérítést fizetni ügyfelének, amiért egyharmadával csökkentette az áram tarifáját. A Berlin környékét ellátó Bewag két évvel ezelőtt egyharmadával csökkentette az áram árát működési területén. Egyik fogyasztója rögvest beperelte azzal, hogy ekkora árengedmény csak úgy volt lehetséges, hogy a cég előzőleg méltatlanul sokat kért az áramért.

Újabb perek jöhetnek

Manfred Terhedebrügge ügyvéd elmondta, hogy a berlini bíróság elfogadta a meg nem nevezett ügyfél érvelését, és a most lezárult perben közel 5000 márka kártérítést ítélt meg számára a Bewagtól. A bíróság annak a német törvénynek az alapján határozott, amely kimondja, hogy a tartományi áramszolgáltatók kötelesek mindig a lehető legolcsóbban adni az áramot. Az ügyvéd szerint más fogyasztók is sikerrel járnának, ha pert indítanának.

A Bewag szerint egyedi esetről van szó

Az európai jogrendszerekben nem ismeretes az Egyesült Államokban szokásos "osztálykereset" (class action), amelynek az a lényege, hogy aki egyszer már megítélt ügyhöz hasonló panasszal áll elő, annak nem kell végighaladnia az egész bizonyításon még egyszer, hanem elég csupán azt bizonyítania, hogy maga is hasonló cipőben járt.

Ez a módszer az utóbbi években igen hatásos volt a dohánygyárak elleni kártérítési panaszokban. Ha ilyen kereset léteznék Németországban, akkor a többi fogyasztónak már nem kellene bizonyítania, hogy a Bewag korábban túl drágán mérte nekik is az áramot, hanem elegendő lenne csak azt bizonyítaniuk, hogy bizonyos időszakban a Bewag fogyasztói voltak. Ám mivel ilyenfajta keresetdömping Németországban nem lehetséges, a Bewag szenvtelen nyilatkozatot adott ki: "Ez egyedi, egyszeri eset, amely bizonyára nem fog megismétlődni".