József, Bánk
-7 °C
0 °C

Szófiát és Minszket is fenyegeti a Gazprom

2006.05.30. 07:47
Az orosz gázóriás szeretné megemelni a bolgároknak szállított gáz árát is. Bár hosszú távú szerződésük van Szófiával, a gázcsapok elzárásával fenyegetik az uniós csatlakozás előtt álló országot. A fehéroroszokat a vezetékhálózat ellenőrzésének át nem adása miatt büntetnék.

A Gazprom egyes hírek szerint azzal fenyegette meg Bulgáriát, hogy Ukrajnához hasonlóan leállítja a gázszállítást, amennyiben nem hajlandók elfogadni az orosz gázóriás áremelését. A cég a korábban kötött hosszú lejáratú megállapodás módosítását szeretné elérni, de Szófia ellenáll.

Rumen Ovcsarov bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter tíz napja Moszkvában Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével abban állapodott meg, hogy munkacsoportot hoznak létre, amely június végéig kompromisszumos megállapodást dolgoz ki a drasztikus áremelés elkerülése érdekében.

Kétféle ár a bolgároknak

A Gazprom a 2010-ig érvényes szerződés értelmében kétféle áron szállít Bulgáriának. Egyfelől földgázt ad az ezer köbméterenként 83 dollár tranzitdíj fejében, amiért Bulgária továbbítja a nyersanyagot Törökországnak, Görögországnak és Macedóniának. Az ezen felüli mennyiségért Szófia 257 dollárt fizet ezer köbméterenként. Az orosz fél még 2010 előtt fel akarja mondani a tranzitért gázt formulát.

Szófia viszont attól tart, Moszkva csökkenteni akarja a tranzitgáz mennyiségét, és fokozottan igénybe venné a Fekete-tenger alatt ez év elején használatba helyezett Blue Stream nevű vezetéket. Bulgária jelenleg évi 2,73 milliárd köbméter földgázt kap Oroszországtól, ami az ország teljes szükségletének 90 százaléka.

A Gazprom egyébként épp a napokban jelentette be, hogy 110-ről 160 dollárra emeli a Moldovának szállított gáz árát, nyilvánvaló ellenlépésként, amiért a volt szovjet köztársaság nemet mondott a Gazprom igényére, hogy 50-ről 100 százalékra emelje részesedését az ország földgázszállító cégében, a Moldovagazban.

Vezetékhálózat vagy áremelés

Az orosz Gazprom földgázipari vállalat ezer köbméterenként körülbelül 200 dollárra akarja emelni a Fehéroroszországnak szállított földgáz árát jövőre a korábban követelt 150 dollár helyett, miután a fehérorosz kormány visszautasította a cég kérését, hogy engedje át a fehéroroszországi vezetékhálózat ellenőrzését, jelentette a moszkvai Kommerszant kedden. A Gazprom illetékesei nem voltak hajlandók nyilatkozni.

Fehéroroszország jelenleg ezer köbméterenként körülbelül 47 dollárt fizet. A Gazpromnak 2004-ben is volt már hasonló vitája Fehéroroszországgal. Akkor az orosz cég egy időre csökkentette a szállításait, ami kiesést okozott Lengyelországban és Németországban is, bár annak a gazdasági és a politikai következményei sokkal kisebbek voltak, mint az idén év elején az orosz-ukrán gázvitának, írta a lap.