Vége a kozmetikázásnak?

2006.11.09. 19:11
A legnagyobb könyvvizsgálók közösen szorgalmazzák, hogy vizsgálják felül a cégek jelentési gyakorlatát. A Big Fourként emlegetett legnagyobb társaságok és a hozzájuk csatlakozott két másik cég azt javasolja, hogy valós időben közöljenek adatokat a tőzsdei vállalatok, ne csak a szerintük már idejétmúlt negyedéves jelentési szezonban.

A Big Fourként emegetett legnagyobb könyvvizsgáló cégek új jelentési gyakorlat bevezetését szorgalmazzák. A Deloitte & Touche, az Ernst & Young, a PricewaterhouseCoopers és a KPMG vezetői, illetve nagyságra a két következő cég, a Grant Thornton és a BDO Seidman közös közleményt adott ki szerdán. Ebben azt állítják, hogy a negyedéves jelentési forma a tőzsdei cégek eredményeiről idejétmúlt és felesleges - tudatja a Reuters.

Ehelyett a mai követelményeknek sokkal inkább megfelelő, valós idejű, interneten közzétett adatszolgáltatás lenne a célszerű. A részvénytulajdonosok ma már sokkal részletesebb információt szeretnének a társaságokról, akkor és olyan formában, ahogy szükségük van rá - áll a közös nyilatkozatban. Az új módszer jobban ki kell szolgálja a részvényesek igényeit.

A vezető könyvvizsgálók szerint a cégek papíron szereplő és a valós értéke közti különbség is azt mutatja, mennyire idejétmúlt a jelenlegi módszer. Az internet és a digitalizálás mintha teljesen elment volna a terület mellett, a jelentések módszere semmit nem változott hosszú évek óta - idéz a Washington Post a nyilatkozatból. Sokkal több nem pénzügyi információt kell a szélesebb közönség elé tárni, és sokkal gyakrabban, mint most.

Ha valóban módosítanak a közzétételi gyakorlaton, az a legnagyobb változás lesz 1930 óta, amikor lefektették a könyvelési alapelveket - írja a Financial Times. A könyvvizsgálók több mint egy évig dolgoztak jelenlegi javaslatukon.

A New York Times szerint a könyvvizsgálók ezzel a javaslattal saját magukat is védik. A közzétételi rendszer teljes megreformálásával meg lehetne akadályozni, hogy a cégek kozmetikázzák eredményeiket. Ilyen ügyekbe ugyanis nemrégiben nemcsak a cégek, hanem könnyvvizsgálók is belebuktak.  • Hírek
  • Bankszámla