Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Alulértékelt a forint a Big Mac index alapján

2005.06.13. 10:31
A napokban közzétett legfrissebb Economist felmérés szerint a forint 15 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest, legalábbis ezt eredményezte a lap Big Mac index rangsora.
Az Economist 1986 óta teszi közzé a világszerte jól ismert Big Mac indexet, amely a vásárló-erő paritás elméletén alapszik. Eszerint ugyanazoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a világ valamennyi országában ugyanannyiba kell kerülnie. Ha eltérés mutatkozik, akkor annak a devizaárfolyamokban tükröződniük kell (fel, vagy leértékelődés). Az Economist ezen termék-és szolgáltatáscsoportok kosarának egyedüli termékként a Big Mac-et választotta, mely valamennyi vizsgált országban megtalálható, és természetesen ugyanazon összevetőkből áll.

Magyarországon a felméréskor 2,6 dollárba került a menü, míg az Egyesült Államokban 3,06 dollárba, ebből jött ki a 15 százalékos relatív alulértékeltség. A legnagyobb alulértékeltséget (70 százalék) a katari fizetőeszköz mutatta, míg a leginkább felülértékelt valuta a kuvaiti dínár volt (142 százalék). Az érdeklődés középpontjában álló kínai jüan most 59 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest (tavaly decemberben 58 százalékos volt ez a mérték.)

Az euró-zónában átlagosan 3,58 dollárba kerül a Big Mac egy adagja, így az euró 17 százalékkal volt felülértékelt a felmérés készítésének időpontjában. Az egyik legdrágábbnak számító európai országban, Svájban 65 százalékkal drágább egy Big Mac ára, mint az Egyesült Államokban.