József, Bánk
-6 °C
0 °C

Big Mac-index: Magyarország a legdrágább a térségben

2006.01.13. 11:45
A forint változatlanul meglehetősen alulértékelt, ezzel együtt is azonban Magyarország a legdrágább dollárban mérve a maga térségében, legalábbis ezt mutatja a The Economist pénteken közölt legújabb Big Mac-indexe, amely szerint ezen a mércén továbbra is a világ legdrágább országa Svájc.
A vezető londoni gazdaságpolitikai hetilap, amely 1986 óta alkalmazza ezt a mérőeszközt, a világ sok országában árult emeletes szendvics dollárra átszámolt helyi átlagárát teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító kosarának, mivel e termékben mindenhol ugyanazok az összetevők vannak. Így a The Economist elemzői szerint a Big Mac alkalmas annak mérésére, hogy mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás elvileg árfolyam-kiigazító - és így értékkiegyenlítő - hatása az egyes térségekben kapható azonos termékkosarak esetében.

A legújabb Big Mac-index is azt mutatja, hogy gyakorlatilag semennyire, ha ugyanis a McDonald's-szendvics megbízható vásárlóerőmérő eszköz, akkor a vizsgált harminc ország és térség valutái a dollárhoz viszonyítva változatlanul rendkívül széles sávban alul-, illetve felülértékeltek: a pénteken közölt új lista a kínai jüan 59 százalékos alulértékeltségétől a svájci frank csaknem 60 százalékos túlértékeltségéig terjed.

Ennek megfelelően a legdrágább hely dollárban a vizsgált országok közül még mindig Svájc, ahol egy Big Mac ára jelenleg - a január 9-én érvényes devizapiaci árfolyam alapján - 4,93 dollárnak felel meg az Egyesült Államokban mért 3,15 dolláros, négy amerikai nagyváros Big Mac-áraiból számított átlag helyett. A lista másik végén Kína áll, ahol átlagosan 1,30 dollárnak megfelelő áron adják a Big Mac szendvicset.

Az euróövezet tagországaiban számított átlagos Big Mac-árszint most 3,51 dollár, ami 11 százalékos euró-túlértékeltséget jelez a dollárhoz képest. Az új Big Mac-indexben a három vizsgált kelet-európai új EU-tagállam közül továbbra is a 12. helyen lévő Magyarország a legdrágább: itt most 2,71 dollárba kerül átlagosan egy Big Mac, ami a forint dollárárfolyamának 14 százalékos alulértékeltségét mutatja.

A térségbeli második legdrágább Csehország, ahol 2,60 dollár a Big Mac, ami a cseh korona csaknem 20 százalékos alulértékeltségét jelzi. Lengyelországban 2,09 dollárnak megfelelő zlotyért árulják a szendvicset, ami a zloty több mint 30 százalékos alulértékeltségének felel meg.