Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Big Mac-index szerint jól áll az euró

2002.05.09. 10:50
Az Economist legutóbbi Big Mac-indexe szerint az euró nem annyira alulértékelt a dollárral szemben, mint ahogy azt számos elemző állítja.
A McDonalds' Big Mac-je átlagosan 2,67 euróba, vagyis - az április végi keresztárfolyammal 1 euró = 0,89 dollárcent) számolva - 2,37 dollárba kerül az eurózónában.

Ezzel szemben az USA-ban átlagosan 2,49 dollárt kell fizetni a hamburgerért, ami azt jelenti, hogy - szemben számos elemző állításával - a közös európai valuta csak öt százalékkal alulértékelt a dollárral szemben.

Magyarországon a 459 forintos Big Mac átszámítva 1,69 dollárba kerül. Az index alapján a forint 32 százalékkal alulértékelt a dollárral szemben.

Az euró bevezetése utáni első Big Mac-indexből kiderül az is, hogy bár az eurózóna országai azonos valutát használnak, a Big Mac ára nagymértékben ingadozik az egyes országokban, a görögországi 2,15 eurótól, a franciaországi 2,95 euróig.

Túl erős dollár

A brit font azon kevés valuták egyike, amely túlértékelt a dollárral szemben, az index alapján 16 százalékkal. Az euróval szemben pedig 21 százalékkal felülértékelt a brit valuta, ami számos elemző szerint komoly nehézséget jelenthet Nagy-Britannia eurózónához való csatlakozásában.

A dollár az index 16 éves történetében soha ennyire nem volt felülértékelve, mint most. Az Economist elemzői szerint az amerikai valuta árfolyama előbb vagy utóbb esni fog.

A megbízható szendvics

Az Economist indexe a McDonalds' különböző országokban, egységes módon készülő hamburgerének árát hasonlítja össze, és így állapítja meg, hogy az egyes valuták alul- vagy felülértékeltek.

A helyi költségek, adók különbözősége ellenére is a Big Mac-index felettébb jól ítéli meg a valuták helyzetét. Míg például az euró 1999-es - még csak elszámolásokban történő - megjelenésekor majdnem minden elemző gondolta, hogy a közös európai valuta alulértékelt, és árfolyama nőni fog, addig az index eltalálta a helyes prognózist, vagyis azt, hogy az euró felülértékelt, és árfolyama esni fog.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!