Ágnes
-1 °C
2 °C

Nagyon várják a magyarokat Boszniában

2008.05.15. 07:55
A magyar befektetők eddiginél aktívabb boszniai szerepvállalását sürgette a szarajevói kormány gazdasági kapcsolatokért felelős minisztere. Különösen az idegenforgalom, az élelmiszergyártás, erőművek létesítése, úthálózat-felújítás és -fejlesztés, fa- és fémipar, továbbá az autóipar várja a külföldi, így magyar tőkét is.

Számos olyan területe van a bosznia-hercegovinai gazdaságnak, amelyen a jelenleginél aktívabb szerepet vállalhatnának a magyarok – mondta a Világgazdaságnak Jasna Brkic, a Bosznia-hercegovinai Föderáció gazdasági kapcsolatok minisztere. Általában is sok a lehetőség a kereskedelem és a tőkekapcsolatok terén, s a kötött segélyhitelezésben az együttműködés fokozására. Emellett olyan speciális területeken is számítanak a magyarokra, tapasztalataik átadására, mint a falusi turizmus fejlesztése, a mezőgazdasági potenciál jobb kihasználása, a technológiaátadás, az élelmiszeripar, de akár a pályázatírás is – nyilatkozta a miniszter.

A kétoldalú kapcsolatokban az áruforgalom dominál: kivitelünk tavaly 266, behozatalunk 143 millió euróra rúgott, az előbbi 20, az utóbbi 13 százalékkal haladta meg az előző évit. Magyarország ezzel a hetedik legjelentősebb külkereskedelmi partnere Bosznia-Hercegovinának. Ami a tőkeexportot illeti: 62 cég révén 62,5 millió euró magyar működőtőke-befektetés telepedett meg eddig az országban, egészséges szerkezetben. A Mol-INA, illetve a Mal van már jelen az országban, s mellettük sok-sok kisebb céget alapítottak magyar részvétellel.

A tőkeexport terén az ország kiemelten fontos lehet a magyarok számára – nem véletlen, hogy a Budapesten tartott konferencián és üzleti fórumon két boszniai miniszter is részt vett. Mint Jasna Brkic a Világgazdaságnak hangsúlyozta: a nemzetközi érdeklődés alapján minden remény megvan arra, hogy három év alatt mintegy tízmilliárd euró külföldi működő tőke érkezzen Boszniába. Tavaly 1,6 milliárdos volt a tőkebevonás – tette hozzá.

Minden területen várják a befektetőket, de különösen az idegenforgalmi fejlesztés, az élelmiszergyártás, a vízi és egyéb erőművek létesítése, az úthálózat-felújítás és -fejlesztés, a fakitermelés és -feldolgozás, a fémipar, továbbá az autóipar lehet a legvonzóbb. Folyik a privatizáció, emellett a zöldmezős beruházásokra is lehetőség van. Az ország a működő tőkének stabil környezetet, kedvező munkaerőköltséget és alacsony adókat kínál, s garantálja, hogy a befektetők szabadon rendelkezhetnek a nyereségükkel – hangsúlyozta a miniszter lapunknak.