Recesszió Japánban is

2008.11.17. 08:01

Recesszióban van a japán gazdaság - jelentette be hétfőn Joszano Kaoru japán gazdasági miniszter, aki szerint a gazdaság zsugorodása folytatódni fog a belső és külső kereslet csökkenése miatt. Joszano Kaoru a kormány adatait ismertetve elmondta, hogy a japán gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott az előzőhöz képest a harmadik negyedévében, s ez az egy évvel korábbi szinthez képest 0,4 százalékos visszaesés. A jelenlegi sorban a második negyedév, amikor csökkent a japán gazdaság teljesítménye, ami kielégíti a recesszió fogalmát. A második negyedévben, április-júniusban 0,9 százalékkal csökkent a gazdasági növekedés.

A nemzeti össztermék (GDP) több mint egy negyedévi csökkenésére Japánban nem volt példa 2001 vége óta, amikor egymásután három negyedévben könyvelt el csökkenést a világ második legnagyobb gazdasága az úgynevezett információs-technológiai buborék kipukkadása miatt.

A közzétett harmadik negyedévi eredmény rosszabb a vártnál: a Kyodo japán hírügynökség által megkérdezett elemzők éves szintre számított 0,1 százalékos emelkedést vártak. Joszano Kaoru bejelentésére a tokiói értéktőzsde fő mutatója hétfőn nyitásnál 1,8 százalékos csökkenéssel reagált.

Joszano Kaoru szerint a japán gazdaságra leselkedő veszélyek tovább növekszenek, és Japán nagyon komoly helyzetben van, miközben a világgazdaság állapota rosszabbodik és a pénzpiacok ingatagok. Aszo Taro japán miniszterelnök hatalomra kerülése, szeptember óta két gazdaságélénkítő csomagot is beharangozott, de gazdasági elemzők szerint Japán számára a nehézségek még csak ezután következnek, mert drámai módon csökken a kereslet a fő japán termékek, a gépkocsik és az elektronikai cikkek iránt.