Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A rapkedvelő bika visszamegy dolgozni

2002.04.04. 12:44
A bukolika és a rap nagy ötvözője, Herman egy biotechnológiai kiállítás keretében nézegeti majd a leideni Naturalis múzem látogatóit.
Herman, a bika, embrió korában találkozott először a biotechnológiával, amikor teremtői, a hollandiai Leidenben bejegyzett, Pharming Group nevű biotech cég kutatói megajándékozták egy emberi génnel.

A transzgenikus technológiát alkalmazó kutatók elgondolása az volt, hogy Herman lányainak tejében tekintélyes mennyiségű laktoferrinre bukkannak. (Az anyatejben is megtalálható fehérje ugyanis megszünteti vagy megakadályozza a fertőzéseket, mivel megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő baktériumok kitűnő ellenfele.)

Az 1990-ben indult program azonban kudarcba fulladt. A vártnál jóval kevesebb laktoferrint találtak, kivonása pedig túlságosan költségesnek bizonyult.

A vonatkozó holland törvényeknek megfelelően Herman 55 leszármazottját 1994-ben megölték. Herman azonban az össznépi rokonszenvnek és a nemzeti tudományos büszkeségnek köszönhetően megmenekült a vágóhídtól.

Hermanból médiasztár lesz

Kampány indult megmentésére, és médiaszereplővé vált. A nagyközönséget különösen az a jelenet hatotta meg, amikor az 1100 kilós, szarvaitól megfosztott óriás szelíden nyalogatott egy kismacskát. A népakaratnak engedve végül a holland parlament megkegyelmezett Hermannak, de elrendelte kasztrálását.

Azóta egészen tavaly nyár végéig békében teltek Herman napjai. Pihe-puha szalmaágyon alszik. Gondozója, Marije de Vos minden nap lekeféli. A rádión pedig hét éve éjjel-nappal szól a megnyugtató rap.

Tavaly nyáron azonban Herman kénytelen volt tudomásul venni, hogy nemcsak a dotkom-, hanem a biotech szektorban is forgandó a szerencse. A Pharming augusztusban csődvédelemért folyamodott. A cég azt is közölte, nem tudja állni a transzgenikus élőlények tartására előírt szigorú szabályok miatt igencsak tetemes tartási költségeket, ezért azt javasolja, Hermant altassák el.

De lesz-e rap a múzeumban?

Január elején érkeztek a megmentők. A Nedap technológiai cég és a Yarden biztosítási társaság természetes haláláig örökbe fogadta Hermant, és bejelentette, hajlandó fizetni az évi 40 ezer dolláros tartási költségeket.

A Naturalis nevű, leideni természettudományi múzeum pedig közölte, kiállítási tárgyként szívesen foglalkoztatná Hermant.

Békés öregkor helyett így Herman mehet vissza dolgozni. Három hónap múlva már egy állandó biotechnológiai kiállítás keretében szemléli a látogatókat.

Szerencséjére jobb társasága is lesz. Ugyanezen a kiállításon ér véget ugyanis Holly és Belle, a világ első klónozott teheneinek földi pályafutása. Haláluk után mindhárman kitömött formában a múzeum tulajdonába mennek át.

A Yarden, mely szolgáltatásai keretében kis havi díjért ízléses temetést is ígér fogyasztóinak, elégedetten nyilatkozta a sajtónak: Herman megmentése pompásan illeszkedik vállalati küldetésükbe: "tisztelet az életnek és a halálnak".

A holland állatvédelmi társaság azonban másként gondolkodik az állatok iránti tiszteletről. Szóvivőjük szerint "erkölcsileg helytelen Hermant egy múzemban kizsákmányolni". Ők azt látnák helyesnek, ha Herman a megszokott családias környezetben töltené hátralévő éveit. Nyugalomra van szüksége, hozzászokott a vidéki békéhez - mondja gondozója, Marije de Vos is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?