Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Beindult a klónozott bikaborjú-biznisz

2002.01.24. 12:51
Ausztráliában a világon először adtak el külföldre klónozott bikaborjúkat. Az állatokat Kína vásárolta meg egyenként 200 ezer amerikai dollárért.
A két négy és fél hónapos bika Ausztrália dollármilliókat érő, első számú apaállatának, Donornak a másolata.

Az állatok értékesítésével lehetővé tesszük, hogy meglehetősen jutányos áron mások is hozzájussanak az apaállat eredeti genetikai adottságaihoz - mondta az ausztráliai RAB állatgenetikai vállalat vezetője, Warwick Ashby.

Az alkalmazott klónozási technológiája az új-zélandi Ag Researchtől és attól a Geron Corp.-tól származik, amely a skót Roslin Intézettel együttműködve néhány évvel ezelőtt létrehozta az első klónozott állatot, Dollyt, a bárányt.

Az apaállat szomorú sorsa

Ausztráliában a Donor nevű bikától származó sperma évente több mint egymillió ausztráliai dollárért kel el. Az apaállattól származó klónok révén akár háromszorosára növelhető a bevétel, mivel az ilyen az állatok kizárólag Donor génállományát hordozzák.- Az új exporttevékenységgel csak kihasználjuk lehetőségeinket - mondta a RAB vezetője.

Az RAB és a melbuorne-i Clone International évente 20-40 klón létrehozását tervezi négy, kiválóan tejelő utódokat nemző tenyészállat testi sejtjeinek felhasználásával.Ez fedezné az elsőként számításba vett vásárlók, Kína, India, Thaiföld és Vietnam egyenletes ellátását.

Nyugat-Európa még nem venne

A száj- és körömfájás következtében megcsappant állatállomány miatt az európai piac is kitűnő lehetőségnek látszik, de ott erős ellenérzés van a klónozással szemben. Ennek enyhülnie kell, mielőtt a vegyesvállalat nyugat-európai exporttal is próbálkoznék - mondta Ashby.