Szilvia
5 °C
16 °C

Beindult a klónozott bikaborjú-biznisz

2002.01.24. 12:51
Ausztráliában a világon először adtak el külföldre klónozott bikaborjúkat. Az állatokat Kína vásárolta meg egyenként 200 ezer amerikai dollárért.
A két négy és fél hónapos bika Ausztrália dollármilliókat érő, első számú apaállatának, Donornak a másolata.

Az állatok értékesítésével lehetővé tesszük, hogy meglehetősen jutányos áron mások is hozzájussanak az apaállat eredeti genetikai adottságaihoz - mondta az ausztráliai RAB állatgenetikai vállalat vezetője, Warwick Ashby.

Az alkalmazott klónozási technológiája az új-zélandi Ag Researchtől és attól a Geron Corp.-tól származik, amely a skót Roslin Intézettel együttműködve néhány évvel ezelőtt létrehozta az első klónozott állatot, Dollyt, a bárányt.

Az apaállat szomorú sorsa

Ausztráliában a Donor nevű bikától származó sperma évente több mint egymillió ausztráliai dollárért kel el. Az apaállattól származó klónok révén akár háromszorosára növelhető a bevétel, mivel az ilyen az állatok kizárólag Donor génállományát hordozzák.- Az új exporttevékenységgel csak kihasználjuk lehetőségeinket - mondta a RAB vezetője.

Az RAB és a melbuorne-i Clone International évente 20-40 klón létrehozását tervezi négy, kiválóan tejelő utódokat nemző tenyészállat testi sejtjeinek felhasználásával.Ez fedezné az elsőként számításba vett vásárlók, Kína, India, Thaiföld és Vietnam egyenletes ellátását.

Nyugat-Európa még nem venne

A száj- és körömfájás következtében megcsappant állatállomány miatt az európai piac is kitűnő lehetőségnek látszik, de ott erős ellenérzés van a klónozással szemben. Ennek enyhülnie kell, mielőtt a vegyesvállalat nyugat-európai exporttal is próbálkoznék - mondta Ashby.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?