Huba
17 °C
33 °C

'Megrázó erejű' javulás az amerikai és német gazdaságban

2002.03.27. 12:01
Az Egyesült Államokban februárban a hadiipari és a szállítási megrendelések ismét fellendítették a tartós cikkek rendelésállományát, a fogyasztói bizalom pedig márciusban negyed százada nem látott mértékben nőtt - írja a Napi Gazdaság. Németországban márciusban jelentősen emelkedett az Ifo üzleti bizalomindex.
A várakozásokat messze meghaladó szintre emelkedett márciusban a Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport átfogó fogyasztói bizalmi indexe, az amerikai fogyasztói bizalom legfőbb barométere - közölte az MTI. A mutató ebben a hónapban 110,2 volt a februári 95,0 után. A Dow Jones előzetes konszenzusa 98,0-as átfogó bizalmi indexet jósolt márciusra.

Az átfogó márciusi mutatón belül a jelenlegi gazdasági helyzet fogyasztói megítélését mérő részindex 111,5-re erősödött a februári 96,4-ről. A hat havi kilátásokról alkotott fogyasztói vélemény részindexe 94,0-ről 109,3-re emelkedett. A Conference Board kutatási igazgatója az adatokat kommentálva "megrázó erejűnek" nevezte a javulást, s azt mondta, hogy a jelen helyzet megítélésének részindexe negyed százada, a távlati részindex csaknem egy évtizede nem emelkedett ilyen ütemben egyik hónapról a másikra. A Fed egyik vezetője a rohamléptékű gazdasági fellendülésre utaló adatok ellenére jelezte, hogy az FOMC (a Fed nyíltpiaci bizottsága) nem siet kamatot emelni - közölte a Napi Gazdaság.

Németországban is nőtt az üzleti bizalmi index

Németországban márciusban jelentősen emelkedett az Ifo üzleti bizalomindex, miután a vállalatok kedvezőbben ítélik meg kilátásaikat. Az index már ötödik hónapja javul, értéke a februári 88,5-ről 91,8-ra ugrott, noha az elemzők 90,3-ra számítottak. A következő hat hónapra vonatkozó várakozások részindexe 101,1-ről 106,3-ra ugrott, ami a legmagasabb érték 2000 közepe óta. Elemzők arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank (ECB) az év közepe táján 25 bázisponttal megemeli az irányadó kamatot.