Szilvia
5 °C
16 °C

'Megrázó erejű' javulás az amerikai és német gazdaságban

2002.03.27. 12:01
Az Egyesült Államokban februárban a hadiipari és a szállítási megrendelések ismét fellendítették a tartós cikkek rendelésállományát, a fogyasztói bizalom pedig márciusban negyed százada nem látott mértékben nőtt - írja a Napi Gazdaság. Németországban márciusban jelentősen emelkedett az Ifo üzleti bizalomindex.
A várakozásokat messze meghaladó szintre emelkedett márciusban a Conference Board amerikai gazdaságkutató csoport átfogó fogyasztói bizalmi indexe, az amerikai fogyasztói bizalom legfőbb barométere - közölte az MTI. A mutató ebben a hónapban 110,2 volt a februári 95,0 után. A Dow Jones előzetes konszenzusa 98,0-as átfogó bizalmi indexet jósolt márciusra.

Az átfogó márciusi mutatón belül a jelenlegi gazdasági helyzet fogyasztói megítélését mérő részindex 111,5-re erősödött a februári 96,4-ről. A hat havi kilátásokról alkotott fogyasztói vélemény részindexe 94,0-ről 109,3-re emelkedett. A Conference Board kutatási igazgatója az adatokat kommentálva "megrázó erejűnek" nevezte a javulást, s azt mondta, hogy a jelen helyzet megítélésének részindexe negyed százada, a távlati részindex csaknem egy évtizede nem emelkedett ilyen ütemben egyik hónapról a másikra. A Fed egyik vezetője a rohamléptékű gazdasági fellendülésre utaló adatok ellenére jelezte, hogy az FOMC (a Fed nyíltpiaci bizottsága) nem siet kamatot emelni - közölte a Napi Gazdaság.

Németországban is nőtt az üzleti bizalmi index

Németországban márciusban jelentősen emelkedett az Ifo üzleti bizalomindex, miután a vállalatok kedvezőbben ítélik meg kilátásaikat. Az index már ötödik hónapja javul, értéke a februári 88,5-ről 91,8-ra ugrott, noha az elemzők 90,3-ra számítottak. A következő hat hónapra vonatkozó várakozások részindexe 101,1-ről 106,3-ra ugrott, ami a legmagasabb érték 2000 közepe óta. Elemzők arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank (ECB) az év közepe táján 25 bázisponttal megemeli az irányadó kamatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?