Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Százmilliárd euróba kerül a biztonság

2005.08.01. 08:40
A német exportszövetség szerint a terrorizmus erősödése miatt a vállalatok ma már világszerte évi több mint százmilliárd eurót kénytelenek biztonsági kiadásokra fordítani.

A világ vállalatainak teljes logisztikai költsége évi ezermilliárd euróra rúg, és ma ennek már több mint egytizedét a biztonsággal kapcsolatos kiadások teszik ki, áll a Német Nagy- és Külkereskedelmi Szövetség (BGA) jelentésében. A százmilliárd eurót meghaladó összeg nem foglalja magában azokat a pénzeket, amelyeket a kormányok költenek biztonságra. Az elmúlt években a vállalatok ilyen típusú kiadásai drasztikusan emelkedtek, miután a nemzetközi terrorizmus erősödése miatt egyre szigorúbb - és drágább - biztonsági intézkedésekre van szükség.

Kényes egyensúly

Csak a német tengeri kikötőknek évi 50 millió euróval több költséggel kell számolniuk az ISPS nevű globális biztonsági rendszer bevezetése miatt. Anton F. Börner, a BGA elnöke szerint a legutóbbi londoni és egyiptomi terrorakciók ismét ráirányították a figyelmet a világ sebezhetőségére, és ezen keresztül arra, hogy az üzleti élet szereplőinek is ki kell venniük a részüket a biztonság erősítéséből. Börner ugyanakkor bírálatokat is megfogalmazott azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket 2001. szeptember 11. után az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetett be.

Nehéz megfelelő egyensúlyt találni a biztonsági követelmények és a jogos kereskedelmi érdekek között, mondta Börger, ezért a terrorizmus ellen hozott rendelkezések kapcsán meg kell vizsgálni azok célszerűségét, szükségességét, továbbá azt, hogy az érintett vállalatok oldalán felmerülő kiadások arányban állnak-e a remélt eredménnyel. Börner szerint az EU-ban a terrorellenes intézkedések ma nem állnak összhangban a gazdasági realitásokkal.

Hiányos rendszer

Külön problémát jelent, hogy noha hatékony fellépés csak nemzetközi síkon, a vámszervek, rendőrségek és titkosszolgálatok együttműködésével lehetséges, az unióban e téren jókora hiányosságok vannak még az adatok mennyisége és komplexitása, az országos rendszerek közti különbségek és a kompetenciák tisztázatlansága miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!