Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Líbia az egyik legbiztonságosabb hely az üzletnek

2004.04.13. 15:52
A sorozatos bombatámadások miatt India a legveszélyesebb hely a vállalatok számára - derül ki a világ legnagyobb biztosítójának felméréséből. A társaság szerint a cégeknek megfontoltabban kellene telephelyet választani, és többet kellene biztonságukra költeni.
A világ legnagyobb biztosítója, az Aon szerint India az egyik legkockázatosabb hely a vállalatoknak. A társaság most elkészült térképén, mely a terrorizmus által fenyegetett helyeket jelöli meg, Irak az ötödik helyen szerepel. Az egyre több emberrablás miatt azonban az ázsiai ország a lista előkelőbb helyeire is kerülhet.

Indiát Kasmir, Palesztina és Kolumbia követi a veszélyességi ranglistán. A vállalatok legnagyobb része úgy gondolja, a legnagyobb kockázatot Irak, Kolumbia és Szaud-Arábia jelenti. Érdekesség, hogy a skandináv országokkal vetekedve üzleti szempontból Líbia a világ egyik legbiztonságosabb országa lett - írja a CNN.

Terror

A társaság által végzett kutatásból kiderül, hogy Indiában több terrorista támadás volt 2003 februárja és 2004 februárja között, mint bárhol máshol a világon. Ennek ellenére a technikai szektorban nagyon sok cég telepíti Indiába üzemeit. Olyan vállalatok, mint a Lloyds TSB, HSBC, Aviva és Prudential több ezer munkavállalót foglalkoztat az ázsiai országban - írja a BBC.

Nagyon sok telefonközpont költözik Indiába - nyilatkozta a BBC Online-nak Paul Bassett, az Aon egyik vezetője. Azt tanácsoljuk az ilyen vállalatoknak, hogy dolgozzanak ki egy tervet, melyet szükséghelyeztekben tudnak alkalmazni.

Biztonság

Egyre több az igény a kormányzattal szembeni biztosításokra. Olyan helyzetekre szeretnének biztosítást kötni a cégek, mint a vállalatok vagyonának elkobzása, vagy a szerződések be nem tartása a kormányzat részéről. Emellet a vállalatoknak gondolniuk kell a bombatámadások miatti káresetekre is. Olyan merényletekre, mint ami a brit HSBC ellen irányult 2003 szeptemberében, Isztambulban.

A biztosító szerint a vállalatoknak törődniük kell saját biztonságukkal. Hogy csökkentsék a kockázatot, a vállalatoknak pénzt kell elkülöníteniük költségvetésükben biztonsági intézkedésekre. Ezen felül meg kell fontolniuk, hova költöztetik gyáraikat, telephelyüket. A másik nagyon fontos intézkedés, hogy ne tegyenek ki feltűnő logókat, illetve próbáljanak csöndes, kertvárosi kerületekbe költözni.