Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Eladó a Burger King

2002.02.22. 11:06
A Reuters értesülései szerint a brit Diageo Plc. valószínűleg már márciusban megkezdi a tárgyalásokat a Burger King gyorsétterem-hálózat eladásáról. A trösztellenes szabályok miatt valószínűtlen, hogy a McDonald's vagy a Wendy's ajánlatot tehet.
A többek között a Johnnie Walker és a Guiness márkát is birtokló vállalat bejelentette, hogy a továbbiakban az ital-üzletágra kíván összpontosítani, ezért "megvizsgálja a gyorsétterem-hálózattal kapcsolatos lehetőségeket, így az eladást és a tőzsdére bocsátást is". A céghez közel álló források szerint a Diageo a következő hetekben gyűjti be az ajánlatokat - állítólag már többen érdeklődtek, de hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek.

Eladás vagy tőzsde

Szakértők 2-3 milliárd dollárra becsülik a lehetséges vételárat, ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy továbbra is elképzelhető, hogy a Diageo az eladás helyett a tőzsdére bocsátás mellett dönt. A cég nem kommentálta az értesüléseket.

A Diageo 1997-ben jött létre a Guiness és a Burger King-tulajdonos Grand Metropolitan egyesülésével. A vállalat 2000-ben jelentette be, hogy az étteremláncot tőzsdére viszi, de a kedvezőtlen világgazdasági helyzet miatt a lépést akkor elhalasztották.

A McDonald's esélytelen

Szakértők szerint valószínűleg csak pénzügyi befektetők indulhatnak eséllyel a Burger Kingért - a trösztellenes hatóságok ugyanis valószínűleg megvétóznának egy esetleges McDonald's vagy Wendy's ajánlatot. Az is elképzelhető, hogy a menedzsment által létrehozott cég vásárolja ki a vállalatot. John Dasburg elnök-vezérigazgató állítólag még februárban az igazgatótanács elé tárja 2,29 milliárdos vételi tervét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!