Ágnes
-5 °C
2 °C

Megroggyant a Burger King

2002.12.05. 12:32
A Burger King egyik legnagyobb franchise-partnere, az AmeriKing Inc. szerdán bejelentette, hogy csődvédelmet kér. A fejlemények ellenére a Diageo Plc. továbbra is el kívánja adni a Burger Kinget a Texas Pacific befektetőcsoportnak.
Az AmeriKing közölte az illetékes delaware-i a csődbírósággal, hogy 291 millió dolláros adóssággal küszködik, amelyet jelenleg nem képes kiegyenlíteni. Egy 115 millió dolláros, júniusban esedékes hitel átütemezéséről már megkezdődtek a tárgyalások. A cég augusztusban 94,2 millió dolláros negyedéves forgalomról számolt be az egy évvel korábbi 95,7 millió dollár után.

Túl gyors volt a terjeszkedés

Joe Langteau igazgató egy interjúban elismerte, hogy cége pénzügyileg nem bírta a túl gyors terjeszkedést, ezért most kénytelenek néhány kellemetlen döntést meghozni. A vállalat megpróbálja rendbe hozni pénzügyeit, és ennek keretében legalább huszonhárom éttermet bezárnak - az AmeriKingnek így 329 gyorsétterme marad.

Csökkentett vételi ajánlat

A Burger King közleményben jelezte, hogy továbbra is együttműködik a céggel, és biztos benne, hogy a vállalat talpra áll. A State Street Corp mellett egyébként épp a Burger King az AmeriKing egyik legnagyobb hitelezője. A Diageo Plc. a hírek szerint továbbra is el kívánja adni a Burger Kinget bár a vevőjelölt Texas Pacific Group korábbi 2,26 milliárd dolláros ajánlatát a cég gyenge forgalmára hivatkozva már másfélmilliárdra csökkentette. A Burger King a forgalom fellendítése érdekében december elején bejelentette, hogy meghatározott ideig kedvezményes áron, 2,19 dollár helyett 99 centért kínálja a Whopper szendvicset.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!