Auguszta
-7 °C
0 °C

Mégis elkelhet a Burger King

2002.12.12. 11:55
A tulajdonos Diageo Plc. megegyezett a Texas Pacific befektetői csoporttal, így a korábbi 2,26 milliárd helyett 1,5 milliárd dollárért elkelhet a gyorsétteremlánc.
A két fél hivatalosan nem erősítette meg az üzletről szóló hírt, de a New York Times értesülései szerint néhány napon belül várható a hivatalos bejelentés.

2,26 milliárdért nem kellett

A brit vállalat két éve próbálja eladni a Burger Kinget, hogy fő tevékenységére, az italgyártásra koncentráljon (a Diageoé többek között a Guiness és a Johnny Walker márka). A cég júliusban már bejelentette, hogy eladja a gyorsétteremláncot a Texas Pacificnek, de a vásárló a Burger King gyenge eredményeire hivatkozva visszalépett.

Romló eredmények

Az étteremlánc a júniussal végződő pénzügyi évre 257 millió dolláros nyereségről számolt be, ez 12 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A cég forgalma 8,5 milliárd dollár volt, ezzel a piac 18,5 százalékát mondhatta magáénak.

Szakértők szerint az éttermekben nem volt elég nagy a választék, és a hálózat túl gyorsan terjeszkedett, miközben a forgalom nem nőtt eléggé. A Burger Kingnél tizenkét év alatt kilenc vezérigazgató, hét év alatt hét marketingigazgató váltotta egymást. December elején pedig csődvédelmet kért a cég egyik legnagyobb franchise-partnere, az AmeriKing Inc.

Eredménytelen árháború

A cég ősszel árháborúba keveredett legnagyobb riválisával a McDonald's-szal. A McDonald's októberben piacra dobta egydolláros menüjét, a Burger King válaszképpen novemberben 2,19 dollárról 99 centre csökkentette a Whopper árát Amerikában. Elemzők szerint a háborút mindkét fél elvesztette, mert bár nőtt a vendégek száma, de csak az olcsóbb, kisebb hasznot hozó termékek fogytak jobban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!