Auguszta
-3 °C
2 °C

Vadásznak a UBS bankáraira az USA-ban

2008.05.29. 07:27
Az USA hatóságai vizsgálatot folytatnak az európai USB bank már feloszlatott privátbankár csoportjának tevékenysége ügyében, a csoport egykori vezetőjét letartóztatták. Az európai bank figyelmeztette munkatársait, ne utazzanak az Egyesült Államokba.

A UBS AG, Európa legnagyobb bankja figyelmeztette fél éve megszüntetett, amerikai ügyfelekre specializálódott privátbankár-csapatának tagjait, hogy ne tegyék be a lábukat az Egyesült Államok területére, mert letartóztathatják őket - jelentette a Financial Times (FT). A pénzintézet ügyvédeket fogadott az ötven excsoporttag védelmére, akik közül sok elhagyta a bankot, miután az úgy döntött, hogy feloszlatja a teamet. Az érintettek egy ideje úgy vélik, hogy a UBS feláldozhatónak tartja őket abban a vizsgálatsorozatban, amelyet az USA igazságügyi minisztériuma és pénzügyi felügyelete folytat a privátbankárok gyanús tanácsadói tevékenységének feltárására.

A mostani figyelmeztetés arra utal, hogy a UBS szerint kiszélesedhet a vizsgálatok köre. Az amerikai hatóságok a napokban letartóztatták Bradley Birkenfeldet, a csoport egyik korábbi vezetőjét, akit azzal vádolnak, hogy segített a multimilliárdos amerikai ügyfeleknek az adófizetés elkerülésében. Az FT úgy tudja, hogy a UBS exbankára két nevet adott meg a vizsgálóbíróknak. Az egyik Igor Olenicoff ingatlanbáró, aki tavaly óta együttműködik a hatóságokkal a vele kapcsolatos ügyek felderítésében. A UBS feloszlatott csoportjának vezető munkatársai egyébként húsz nagy ügyféllel tartották a kapcsolatot.

A UBS és az érintett privátbankárok idegeit borzolhatja az a tény, hogy Birkenfeld - aki korábban összeveszett munkaadójával, mert az úgy vélte, hogy az elvárhatónál gyengébben teljesíti a kötelezettségeit - együttműködik az amerikai hatóságokkal az ügyek kivizsgálásában.