Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt légitársaságot tiltott ki Franciaország

2005.08.29. 12:09
Öt légitársaságot kitiltott a francia légtérből a polgári légiközlekedési igazgatóság, mely hétfőn tette közzé a nem biztonságos légitársaságokról szóló feketelistáját. A Malév, a WizzAir, a SkyEurope és a Travel Service Airlines a biztonságos cégek között van.
A francia légiközlekedési hatóság közzétette, melyek a nem biztonságosnak minősített társaságok. A feketelistán van az észak-koreai Air Koryo, az amerikai Air Saint-Thomas, a libériai International Air Services, a mozambiki Lineas Aer de Mozambique és a thaiföldi Phuket Airlines. Az öt légitársaság közül az észak-koreait 2001-ben tiltották ki a francia légtérből, az amerikait, libériait és mozambikit tavaly, a thaiföldi társaság pedig idén június óta nem repülhet Franciaországba.

Biztonságosak

A feketelistán szereplő cégek bármelyike lekerülhet a honlapról, ha megteszik a szükséges intézkedéseket azért, hogy biztonságossá nyilvánítsák a légitársaságot - közölte a francia polgári légiközlekedési igazgatóság.

Az igazgatóság ezen kívül három listát tett közzé a biztonságosnak minősített cégekről. Az egyik az EU-tagországokban (illetve Izland, Norvégia és Svájc) működő cégek, a másik az EU-n kívüli cégek szerepelnek. Az EU-listán szereplő társaságoknak az Európai Unió tagországai, Izland, Norvégia és Svájc légihatóságai által kiállított engedéllyel nem kell külön engedélyt kérni a francia hatóságoktól is. A többi cégnél a menetrend alapján dönt az engedélyről a légiközlekedési igazgatóság.

A közzétett listán nem mindegyik légitársaság szerepel. Az igazgatóság ezt azzal magyarázta, hogy kimaradtak azok a cégeket, melyek tavaly október óta nem kértek engedélyt a repülésre. A Magyarországon bejegyzett négy légitársaság, a Malév, a WizzAir, a SkyEurope és a Travel Service Online a biztonságosnak ítélt cégek között szerepel.

Sok lista

Franciaország mellett a napokban Belgium és szeptember elsején pedig Svájc is közzéteszi, melyek azok a légitársaságok, melyek repülőit nem biztonságosnak ítélték. Nagy-Britannia már a hétvégén nyilvánosságra hozta, szerintük mely légitársaságok nem felelnek meg az alapvető biztonsági követelményeknek. Eszerint Tadzsikisztán, Szváziföld, Sierra Leone, Libéria, Egyenlítői Guinea és a Kongói Demokratikus Köztársaság légitársaságai nem repülhetnek Nagy-Britanniában.

Az Európai Unió 2006 elejére készít egy közös feketelistát - amennyibe a tagállamok is hozzájárulnak ehhez. Az Európai Bizottság egységes biztonsági kritériumokat állapítana meg a légitársaságok számára. Amelyek nem felelnek meg ezeknek, azokat kitilthatják a légtérből. A légitársaságok minősítése az elmúlt hetek légibalesetei miatt merült fel. A közös európai lista összeállítása azonban csak akkor sikerülhet, ha a tagok többsége egyetért ezzel.