Ferenc
10 °C
29 °C

Öt légitársaságot tiltott ki Franciaország

2005.08.29. 12:09
Öt légitársaságot kitiltott a francia légtérből a polgári légiközlekedési igazgatóság, mely hétfőn tette közzé a nem biztonságos légitársaságokról szóló feketelistáját. A Malév, a WizzAir, a SkyEurope és a Travel Service Airlines a biztonságos cégek között van.
A francia légiközlekedési hatóság közzétette, melyek a nem biztonságosnak minősített társaságok. A feketelistán van az észak-koreai Air Koryo, az amerikai Air Saint-Thomas, a libériai International Air Services, a mozambiki Lineas Aer de Mozambique és a thaiföldi Phuket Airlines. Az öt légitársaság közül az észak-koreait 2001-ben tiltották ki a francia légtérből, az amerikait, libériait és mozambikit tavaly, a thaiföldi társaság pedig idén június óta nem repülhet Franciaországba.

Biztonságosak

A feketelistán szereplő cégek bármelyike lekerülhet a honlapról, ha megteszik a szükséges intézkedéseket azért, hogy biztonságossá nyilvánítsák a légitársaságot - közölte a francia polgári légiközlekedési igazgatóság.

Az igazgatóság ezen kívül három listát tett közzé a biztonságosnak minősített cégekről. Az egyik az EU-tagországokban (illetve Izland, Norvégia és Svájc) működő cégek, a másik az EU-n kívüli cégek szerepelnek. Az EU-listán szereplő társaságoknak az Európai Unió tagországai, Izland, Norvégia és Svájc légihatóságai által kiállított engedéllyel nem kell külön engedélyt kérni a francia hatóságoktól is. A többi cégnél a menetrend alapján dönt az engedélyről a légiközlekedési igazgatóság.

A közzétett listán nem mindegyik légitársaság szerepel. Az igazgatóság ezt azzal magyarázta, hogy kimaradtak azok a cégeket, melyek tavaly október óta nem kértek engedélyt a repülésre. A Magyarországon bejegyzett négy légitársaság, a Malév, a WizzAir, a SkyEurope és a Travel Service Online a biztonságosnak ítélt cégek között szerepel.

Sok lista

Franciaország mellett a napokban Belgium és szeptember elsején pedig Svájc is közzéteszi, melyek azok a légitársaságok, melyek repülőit nem biztonságosnak ítélték. Nagy-Britannia már a hétvégén nyilvánosságra hozta, szerintük mely légitársaságok nem felelnek meg az alapvető biztonsági követelményeknek. Eszerint Tadzsikisztán, Szváziföld, Sierra Leone, Libéria, Egyenlítői Guinea és a Kongói Demokratikus Köztársaság légitársaságai nem repülhetnek Nagy-Britanniában.

Az Európai Unió 2006 elejére készít egy közös feketelistát - amennyibe a tagállamok is hozzájárulnak ehhez. Az Európai Bizottság egységes biztonsági kritériumokat állapítana meg a légitársaságok számára. Amelyek nem felelnek meg ezeknek, azokat kitilthatják a légtérből. A légitársaságok minősítése az elmúlt hetek légibalesetei miatt merült fel. A közös európai lista összeállítása azonban csak akkor sikerülhet, ha a tagok többsége egyetért ezzel.