Ödön
2 °C
11 °C

Százmillió euró a tét a BL-döntőn

2007.05.22. 15:44
A MasterCard megbízásából készített kutatás szerint szerda este százmillió euróért küzdenek az UEFA Bajnokok Ligája döntőjének résztvevői, az AC Milan és a Liverpool FC. Athén rendezőként 26 millió eurós extraprofitra számíthat.

A KRC kutatóintézet a MasterCard felkérésére 12 európai sportgazdasági szakértőt keresett meg Angliában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Horvátországban. A felmérés során a sport- és üzleti szervezetek képviselőit arra kérték, becsüljék meg, mennyit profitálhat a 2007-es Bajnokok Ligáján győzedelmeskedő csapat és városa a győzelemből.

A csapat és a városa is jól jár

Hivatalos támogató
A MasterCard 1992 óta támogatja az Európa-bajnokságokat, 1994 óta pedig a Bajnokok Ligája hivatalos szponzora. A nemrég megújított szponzorációs szerződés keretében a MasterCard kizárólagos támogatói státust kapott a fizetési szolgáltatások kategóriájában az UEFA futballeseményein. A megállapodás a női labdarúgó Európa-bajnokság és a huszonegy év alattiak U-21 Európa-bajnokságát, valamint a teremlabdarúgó (futsal) Európa-bajnokág támogatási jogát is magában foglalja.

A szakértők szerint a győztes klub jelentősebb szponzorációs támogatást, televíziós közvetítésekért járó díjat és jegyeladásból származó bevételt könyvelhet el, és játékosai is többet érnek majd. Jóllehet, a becsült százmillió euró továbbra sem haladja meg azt az összeget, amit Európa legjobb klubjai útiköltségre, szállításra és alkalmazotti fizetésekre költenek egy átlagos idényben.

Küzdőtéren belül és kívül

A győztes csapatnak otthont adó város sem jár rosszul. A 2005-ben győzedelmeskedő Liverpool FC 70 millió eurós tőkét vonzott az észak-angliai városba, amely elsősorban a fokozott vásárlókedvnek, az idegenforgalomnak, a szponzorációnak, valamint az intenzívebb kereskedelemnek köszönhetően prosperált a győzelemből. Hasonlóképpen az FC Porto otthona is látványos, 12 millió euróra becsült hasznot könyvelhetett el a csapat 2004-es győzelmét követően.

Mindkét csapat számára nagy a tét mind a küzdőtéren belül, mind azon kívül, mondta John Stuart, a MasterCard Worldwide szponzorációért felelős vezetője. A kutatás jól mutatja, hogy egy ilyen jelentős versenysorozat első helyezettjének számottevő pénzügyi hasznot is hozhat a győzelem. A BL a legnevesebb klubbajnokság a világon, elég jelentős ahhoz, hogy az egész kontinensen felpezsdítse a labdarúgással kapcsolatos költéseket.

A kutatás szerint a bajnokcsapatok szülővárosai annál nagyobb mértékben részesednek a sikerből, minél kisebbek. A nagyobb városoknak – ilyen például Milánó, Barcelona vagy London – kevesebbet hoz a konyhára a győzelem.

Athénnak is jó lesz

A kutatás szerint Athén 26 millió eurós extraprofitra számíthat a döntőből. A mérkőzést megelőzően, – amely a 2005-ös isztambuli döntő ismétlése lesz – a szakértők egyetértettek abban, hogy Athénban növekszik a fogyasztás, fellendül a turizmus, növekednek a szponzori támogatások, és vonzóbb lesz a város a külföldiek számára. Egybehangzó vélemények szerint az UEFA Bajnokok Ligája döntőjének szervezése növeli a város jövőbeli esélyét a hasonlóan fontos sport- és más nemzetközi események elnyerésére.

A döntő miatt várhatóan a bárok, az éttermek, a szállodák, a kiskereskedelmi egységek, a szállítmányozási cégek és az Olimpiai Stadion üzemeltetői tesznek szert a legnagyobb haszonra. A megkérdezettek arra is felhívták a figyelmet, hogy a szálláslehetőségek és kulturális programok kapcsolt ajánlatait igénybe véve a látogatók tovább maradnak, így élénkítik a város helyi kereskedelmét.

A gazdasági hatások nem lesznek azonnal érzékelhetők. Nyolcból hét szakértő egyetért, hogy egy sikeresen záruló athéni döntő növelheti az üzletek forgalmát, de a növekedés inkább hosszú távon lesz érezhető. Elsősorban a turizmusban számítanak élénkülésre, hiszen azok a szurkolók, akik a döntő éjszakáján élvezték a város vendégszeretetét, a verseny után magánemberként is visszatérhetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?