József, Bánk
-6 °C
0 °C

Örjöngést válthat ki a hormonális manipuláció

2001.12.14. 12:02
Ha a Blockbuster videokölcsönző lánc valóban férfi nemi hormonokat fecskendezne éjjelenként tékáinak légterébe, attól a vásárlók és az eladók nemi vágya semmiképpen sem fokozódna, maximum impotenssé és rendkívül agresszívvé válnának - derítette ki az Index. A hír eredeti brit forrásában szereplő vegyület ráadásul nem is hormon, hanem az az anyag, amely a kandisznók elviselhetetlen szagáért felelős.
A Blockbuster a héten jelentette be legfrissebb marketingötletét: egyes brit videotékáiban a különféle témakörű filmek tárlóinak körzetében illóolajokat párologtatnak el a légkondicionálón keresztül. A cég tervei szerint este 10 után, amikor a magányos ügyfelek érkezni szoktak, a rózsaolajba egy férfiak izzadságában található nem hormont kevernek, a 'romantikus' hangulat végett. Az ananova.com cikke 'androstenone' néven nevezte az illető vegyületet.

Az egyik opció: a lemoshatatlan disznószag

Az Index Vegyi Oknyomozó Vegyes Bizottsága azonnal utánajárt, hogy tudósok szerint mi is történne, ha az ötlet megvalósulna. Rettenetes felfedezéseket tettünk.

Azonnal kiderült, hogy az 'androstenone' valószínűleg elírás volt, bár nem kizárt, hogy a Blockbuster vezetőinek a vártnál is műszakiegyetemistásabb a humorérzéke. Az androsztenon így, ebben a formában ugyanis - mint azt egy Amerikában kutató vegyésztől megtudtuk - nem más, mint a kandisznószag. Tudósok kedvéért: "a progeszteron metabolitja . a gyűrű 16-17-es helyzetében van egy kettőskötés, a 3-as helyzetben egy oxocsoport. és az A/B gyűrű 5 alfaH." Vízben az anyag nem oldódik, csak zsírokban, amelyek azonban az elviselhetetlenségig felerősítik penetráns szagát. A testre kerülve az anyag szinte lemoshatatlan.

A másik lehetőség: hisztérikus impotencia

Az Ananova valószínűleg eltévesztett egy betűt, az androszteron ugyanis valóban férfi nemi hormon. Fel is tettük a kérdést egy hazai szakembernek: fokozza-e a nemi izgalmat, ha ilyen hormont juttatnak az ember szervezetébe?

A helyzet az, hogy nem, sőt leáll a spermatermelés, az illető egyáltalán nem érez nemi vágyat, ellenben iszonyatosan agresszív lesz - tudtuk meg. Ráadásul, a vegyész egyik elejtett mondta rávilágított arra, hogy Magyarországon miért kell rettegnünk a kidobóemberektől, illetve hogy miért látni annyira ritkán női kísérőt a társaságukban: "Hasonló tünetei vannak azoknak a barmoknak akik gyúrnak és koxolnak hozzá nerobolilt, vagy (nor)tesztoszteront."

Armageddon a tékában

Tehát ha a Blockbuster valóban belevág az akcióba, az eladók családi élete jó eséllyel összeomlik, ami csak azért nem lesz feltűnő, mert úgyis láncfűrésszel esnek a habzó szájú törzsvásárlóknak.

Józan paraszti zsebkendő

Talán azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy a nép esetleg bölcsebb. Egy szegedi kutató biológus ugyanis a következő mezei bölcsességet közölte az Index hormonológiai szakírójával: "a magyar néphagyomány őrzi azt az apróságot, hogyha biztos numerára utazol, akkor egy hónaljban jól áttizzasztott zsepit vigyél magaddal. Állítólag használt - brrrrrrrrr:((((((("