Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A világ legértékesebb 120 perce

2008.05.22. 07:41
Minden idők legértékesebb Bajnokok Ligája-döntője volt a szerdai. A Manchester United-Chelsea finálé gazdasági hatása 267 millió euró volt, forintban ez több mint 65 milliárdnak felel meg. Moszkva húszmillió euróval többet keresett a meccsen, mint egy éve Athén az akkori Milan-Liverpool döntőn.

A szerdai Manchester United-Chelsea BL-döntő gazdasági hatása 267 millió euróra tehető, amiből 45 millió jut az orosz fővárosnak - állapítja meg a MasterCard megbízásából készült tanulmány.

Rövid távon Moszkva bevételének legnagyobb része a focirajongók különböző vendéglátóhelyeken, üzletekben, szállodákban, helyi látványosságoknál, fogadóirodákban esedékes vásárlásaiból származik, de hosszú távon a város profitálhat a növekvő turizmusból és abból, hogy nagyobb eséllyel rendezhet hasonló "megarendezvényeket" a jövőben.

A BL történetében első angol-angol finálé győztes csapata elsősorban játékosállományának értéknövekedéséből, a kupával járó díjazásból, a szponzori szerződésekből, valamint a tévéközvetítési díjakból remélhet jelentős bevételt, de a vesztes csapatnak sem kell szégyenkeznie: a MasterCard becslése szerint a londoni csapatnak 38 millió eurót hozhatott a klub történetének első BL-döntőjén, tizenegyesekkel elszenvedett vereség.

A kutatást irányító Simon Chadwick sport-gazdasági szakértő szerint a döntős csapatok már a finálé előtti BL-szereplésből is 38 millió eurós bevételt könyvelhettek el. A moszkvai döntő győztese, a már így is a világ legértékesebb futballcsapatának számító Manchester United összesen 146 millió euró pluszban zárta a sorozatot.

A 2007-es BL-döntő tétje kisebb volt - mutat rá a kártyatársaság megbízásából készült tanulmány. Athénban mindössze 100 millió eurós bevétel reményében csapott össze az akkori két döntős, az AC Milan és a Liverpool. A görög fővárosnak akkor 26 millió eurós haszna volt.