Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bajban a balti mintaállamok

2008.05.22. 07:59
Komoly problémákkal küszködik mindhárom balti ország. Észtország gazdasági növekedése az idei első negyedévben 0,4 százalékra csökkent, a letteké idén éves szinten csak 2,4 százalék lesz, Litvánia kiszolgáltatottá vált a külföldi tőkének. Mindeközben mindenhol száguld az infláció, így egyre távolabbinak tűnik az euró bevezetése.

Tovább gyorsul az infláció a balti államokban, miközben jelentősen lassul a GDP bővülése. Litvánia és Lettország esetében attól tartanak az elemzők, hogy az alacsonyabb gazdasági növekedésre való puha áttérés helyett sokkszerűen hat majd a vállalatokra és a fogyasztókra a hirtelen lassulás.

Gyorsuló infláció, lassuló gazdaság

Lettországban áprilisban éves összehasonlításban 17,5 százalékra gyorsult az áremelkedések üteme a márciusi 16,9 százalékról, és az első negyedévben 3,6 százalék volt a GDP éves növekedési üteme, szemben a 2007-es 8 százalékkal - jelentette a rigai statisztikai hivatal. Ez utóbbi még az 5 százalékos, meglehetősen pesszimista elemzői előrejelzésektől is elmarad, miközben 2006 elején még 13,1 százalékkal bővült a lett gazdaság.

Egyes becslések szerint az idén csak 2,4 százalékkal fog növekedni a lett GDP. 2008 első három hónapjában folyamatosan csökkent az ipari termelés, és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 1,1 százalékkal visszaesett a kiskereskedelem értékesítése. Szakértők szerint Lettország számára elérkezett az igazság pillanata: az ország gazdasági növekedése éveken át az egyre bővülő belső fogyasztáson alapult, ám mostantól az exportra kell áthelyeznie a súlypontot. Ez nem lesz könnyű, hiszen az ország exportorientált feldolgozóipara meglehetősen gyengén teljesített az elmúlt években is, ráadásul most szembe kell néznie azzal, hogy a lassuló uniós gazdaság csökkenő keresletet támaszt a termékei iránt.

Kiszolgáltatottá váltak

Litvániában áprilisban 11,7 százalékra gyorsult az infláció a márciusi 11,3 százalékról és 6,4 százalékra lassult a GDP bővülése a 2007-es 8 százalékról - adta hírül az ország statisztikai hivatala. Az IMF arra figyelmeztette a litván kormányt, hogy az ország ráutaltsága a külföldi tőkére párosulva a növekvő makroökonómiai egyensúlytalanságokkal kiszolgáltatottá teszi Litvániát a regionális és globális gazdasági zavaroknak.

A bankok tőketartalékai nem elegendőek egy nagyobb kilengés kezeléshez, hitelportfóliójuk - elsősorban az jelentős lakáshitel-állomány miatt - kiszolgáltatott a belgazdaság bármilyen ciklikus változásának, illetve az eurókamat mozgásának. A Danske Bank elemzői 5 százalékra lassuló gazdasági növekedéssel és 10 százalékra gyorsuló inflációval számolnak 2008-ban. Felhívják a figyelmet arra, hogy a következő hónapokban visszaesik a balti országok exportja és egy skandináv bank megroggyanása a hitelpiaci válság miatt - bár ez nem valószínű - katasztrofális következményekkel járna a litván gazdaságra.

Stagflációs veszélyek

Észtország ugyanabban a cipőben jár mint két szomszédja: áprilisban 11,4 százalékra gyorsult az infláció a márciusi 10,9-ről, ami tízéves csúcs, és az első negyedévben 0,4 százalékra zuhant az éves gazdasági növekedés. Szakértők immár stagflációról beszélnek Észtország esetében, és úgy vélik, rendkívül nehéz lesz leszorítani az inflációt, annak ellenére, hogy lassul a GDP növekedése. Észtország ugyanakkor nem szerepel az első 40-ben azon a Standard & Poor's-listán, amely gazdaságuk sérülékenysége szerint állítja sorrendbe az országokat. Lettország és Litvánia ezzel szemben az első tíz között található ebben a rangsorban.