Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kevesebb támogatást kap a BMW

2002.12.11. 15:44
Az EU Bizottság döntése alapján a német kormány 363 millió euróval járulhat hozzá a BMW lipcsei gyárépítéséhez. Az ottani beruházás teljes értéke 1,3 milliárd euró. Az összeg 55 millió euróval kevesebb, mint amit a kormány a BMW-beruházás támogatása formájában az ország keleti részében lévő, gazdasági gondokkal küzdő városnak szánt.
A Bizottság megállapítása szerint a 363 millió eurós hozzájárulás megfelel az állami segélyeket általában, és az autóipar számára nyújtható segélyeket konkrétan szabályozó EU-alapelveknek, de a további 55 millió euró nem egyeztethető össze a szabályokkal.

A BMW a 3-as széria egyes modelljeit szereli majd össze a mintegy ötezer főt foglalkoztató lipcsei üzemben. A munkanélküliség Szászországban 20 százalék körül van.

Évente hetvenmilliárd euró

Németország az 1990-es egyesítés óta a szövetségi és a tartományi forrásokból összesen évi 70 milliárd euró körüli összegben hajt végre állami beruházásokat és nyújt szociális juttatásokat az ország keleti tartományaiban, vagyis a volt NDK területén.

A Porsche augusztusban helyezte üzembe 127 millió eurós beruházással épült üzemét Lipcsében. Mind a BMW, mind a Porsche a térségben rendelkezésre álló képzett és viszonylag olcsó munkaerőt tekinti az egyik fő beruházási előnynek. A Volkswagen is nemrégiben adta át drezdai üzemét, és emellett két másik üzeme is van Szászországban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!