Viola
-5 °C
-2 °C

A Black & Decker sürgeti a brit eurócsatlakozást

2002.07.15. 10:04
A brit miniszterelnök választókerületének egyik legnagyobb munkaadója, a háztartási kisgépeket gyártó világcég, a Black & Decker helyi gyárának külföldre telepítésével fenyegetőzik, ha Nagy-Britannia nem csatlakozik az eurózónához.
Az amerikai székhelyű világcég arról tájékoztatta Tony Blair kormányfőt, hogy sedgefieldi választókerületében található spennymoori gyár kétezer dolgozójának munkája kerülhet veszélybe, ha a szigetország nem vezeti be az eurót.

Elakad az export

A The Times tájékoztatása szerint a Black and Decker európai elnöke a kormányfővel tartott találkozón kijelentette: a cég azt szeretné, ha Nagy-Britannia csatlakozna az eurózónához. Ian Carter elmondta: a font erőteljes ingadozása kedvezőtlenül hat Európába irányuló exportjukra. A cég a gyártás egy részét már áthelyezte Spennymoorból Csehországba, és az euró kérdése döntő szerepet fog játszani a szigetországi gyártás jövőjét illetően - jelentette ki Carter.

A Black & Decker a szigetországban több mint kétezer embert foglalkoztat, háromnegyedük a spennymoori gyárban dolgozik.

A cég nem sokkal azután fogalmazta meg erőteljesen a véleményét, hogy a napokban megjelent egy felmérés, miszerint tavaly a külföldi beruházási projektek száma is csökkent Nagy-Britanniában. Az euró bevezetésének hívei a visszaesést azzal magyarázzák, hogy a szigetország nem csatlakozott az euróövezethez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!