Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bono lesz a Világbank elnöke?

2005.03.08. 08:55
A Bush-kormányzat mindenképpen meg akar szabadulni a Világbank jelenlegi vezetőjétől. Számos név felmerült, de többen visszamondták a jelölést, másokat meg eleve alkalmatlannak tartanak. Bono viszont sokak szerint megfelel az elvásároknak.
Az amerikai pénzügyminiszter szerint Bono alkalmas lenne a Világbank elnöki posztjára. John Snow úgy látja, hogy az ír rocksztárban megvannak azok a képességek, melyek szükségesek a szervezet irányításához - írta meg a Népszabadság. Mivel Snow komoly befolyással bír a választásra, nem árt komolyan venni ötleteit. A U2 énekesének nevét egyébként a Los Angeles Times vetette fel először, még a múlt hónapban.

Elvárások

Bono
Bono
Mint azt megírtuk, a Világbank jelenlegi elnöke, James Wolfensohn - aki születését tekintve ausztrál, és csak később vette fel az amerikai állampolgárságot - júniusban távozik posztjáról. A tízezer fős apparátust jelenlegi vezetője nem örvend túl nagy népszerűségnek a Fehér Házban, Bush pedig mindenképpen váltani akar.

A jelöltek között volt Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes, aki azonban nem kíván élni a lehetőséggel, és a brit sajtó - nem véve tudomást a hagyományos európai-amerikai felosztásról - Gordon Brown brit pénzügyminiszter nevét is fölvetette. Nagy esélyesként a Hewlett-Packard cég volt vezérigazgatóját, Carly Fiorinát emlegetik. Szóba került még Colin Powell volt külügyminiszter és Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes is, de ők nem vállalták a jelölést.

Persze a verseny még korántsem lefutott, és Bono esélyeit csökkenti, hogy nem amerikai állampolgár, ami pedig eddig elvárás volt a Világbank elnökével szemben. Ugyanakkor a Népszabadság szerint a Nobel-békedíjra is jelölt énekes mellett szól, hogy jól ismeri a témát, a fejlett világ összes miniszterelnökéhez bejáratos. Gyakran látott vendég volt Clinton alatt, ahogy Bush elnöksége óta is gyakran látható a Fehár Házban. Magas politikai kapcsolatait arra használja, hogy az adósságteher enyhítése mellett lobbizzon.