Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Forintban már nem drága a benzin

2006.11.28. 14:34
Nem történt drámai változás az üzemanyagok piacán az elmúlt egy hónap során - írja a Pénzcentrum. A magyarországi üzemanyagok árának jót tett a forint euróval szembeni erősödése. A benzinárak listáján a 11., a dízelekén a 16. helyen vagyunk. Az üzemanyag csak forintban lett olcsóbb, euróban mérve drágítottak az elmúlt egy hónapban a magyarországi kutak.

A hazai üzemanyagok árának változását bemutató grafikonon jól látszik, hogy a dízel ára a 95-ös benziné felett stabilizálódott. A kettő közötti különbség azonban mérséklődött az elmúlt hetekben. Az ábra is arról árulkodik, hogy a hektikus ingadozások időszakának, egyelőre legalábbis, vége - olvasható a Péncentrum elemzésében.


Március óta nem volt ilyen olcsó

A benzin ára a 310 forintos literenkénti csúcsról 260 forint körüli átlagos szintre mérséklődött november elejére. Ennyire olcsó legutóbb idén márciusban volt a 95-ös.

Az 50 forintos benzinárcsökkenésnél kisebb volt a dízelé, de annak a rekordára is alacsonyabban, valamivel 290 forint fölött volt. A mostani, 260 forintnál magasabb dízelár szintén március óta nem volt ilyen mélyen.

Balti álomárak

Az európai mezőnyt szemlélve komolyabb változásként a lettek leelőzése értékelhető. Eddig ugyanis hosszú ideje Észtországban lehetett a legolcsóbban 95-öst tankolni.


Hazánk továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, bár a mostani 11. helyezése előrelépés a nyári árakhoz képest. Ha csak néhány forinttal is, de a magyar benzin immár olcsóbb az osztráknál, és mostanra stabilan megelőztük Szlovákiát is. A további nyolc új EU-tagnál azonban még olcsóbban lehet tankolni, mint nálunk. Előttünk vannak a régiek közül a görögök és a spanyolok is.

A legdrágább ország ezúttal is Hollandia lett, ahol 345,5 forintos benzinárat számolt az Európai Bizottság. Nyolc országban drágább a 95-ös a 300 forintos literentkénti árnál. A dízel ára mindössze egy országban, Nagy-Britanniában lépi át a 300 forintot, de ott nagyon: a szigeteken 348,9 forint egy liter dízel.

A britek mellett a szlovákoknál, nálunk, a lengyeleknél, a görögöknél, valamint a három balti államban drágább a dízel, mint a 95-ös benzin. A dízelárak mezőnyében hazánk csak a 16. helyen áll, egyebek mellett a luxemburgiak, a belgák és a finnek is olcsóbban tankolhatnak ilyen üzemanyagot, mint a magyar sofőrök.

Drágultunk, ha euróban számolunk

A legtanulságosabb adatokat változatlanul az euró alapú árváltozások szolgáltatják. Ez alapján tíz országban drágult a benzin, ötben a gázolaj az elmúlt hónapban. Nálunk mindkét üzemanyag az ötödik legnagyobb mértékben emelkedett, a németek, az észtek és a szlovákok mindkét listán, a benzinnél a dánok, a dízelnél a lengyelek drágítottak a magyarországinál nagyobbat.

Figyelemre méltó, hogy a hagyományosan legolcsóbb Észtország egy markáns emelésnek köszönhetően veszítette el első helyét. A kevésbé változékony máltai piacon mindkét mezőnyben jelentős, több mint 7 százalékos árzuhanás volt. További hét országban csökkent több mint egy százalékkal a dízel vagy a benzin ára.