Szilárda
0 °C
6 °C

Egymilliárd dollárt bukott a Boeing

2003.07.25. 11:27
A Pentagon határozata értelmében kitiltották a Boeinget az állami tenderekről. Az ipari kémkedés segítségével elnyert egymilliárd dolláros Boeing-szerződést pedig a rivális Lockheed Martin teljesítheti. A Boeingtől kártérítést is követel vetélytársa, míg az ipari kémkedéssel vádolt menedzserek akár tízéves börtönbüntetést is kaphatnak.
Az amerikai légierő még 1998-ban írt ki tendert katonai műholdak szállítására, melynek jelentős részét a Boeing nyerte el a Lockheed Martinnal szemben. A szerződés elnyerésében jelentős segítséget nyújtott a Boeingnak, hogy három korábbi menedzsere a BBC szerint huszonötezer, míg a YahooNews szerint harminchétezer bizalmas Lockheed-dokumentumhoz jutott hozzá ipari kémkedés útján.

A Pentagon most hozott döntése szerint a Boeing három műholdgyártó részlege ezután nem indulhat további állami tendereken, valamint leállítják az összes állami szerződésen elnyert Boeing üzletet. A Pentagon közlése szerint a Boeing magatartásával számos esetben és jelentős mértékben megsértette a jogot, ezért kényszerültek erre a szankcióra.

Tíz év börtön ipari kémkedésért?

A három korábbi menedzser közül kettő ellen kormányzati nyomozást indítottak jogtalanul birtokolt üzleti titok vádjával. Mindkét vádlott tíz évi börtönbüntetésre és a védelmi minisztériumnak fizetendő negyedmillió dolláros pénzbírságra számíthat.

A Delta-4 tender keretében huszonegy katonai műhold szállító berendezés elkészítését nyerte meg 1998-ban a Boeing, amiből most hét gyártási joga - ami összesen egymilliárd dollár értéket jelent - a Lockheed Martinhoz kerül át. A három rakétaindító berendezés beszerzésére kiírt állami pályázatat a versenytárs eltiltása miatt így már biztosan a Lockheed Martin kapja meg.

A Lockheed Martin kártérítést követel

A Boeing ellen azonban nemcsak az állam által indított büntetőperrel kell szembenéznie, hanem a Lockheed Martin is beperelte június elején a vállalatot az őt ért kár miatt, ez az eljárás a napokban folytatódik. A Boeingnek mindezek miatt jelentős veszteséggel kell számolnia, a kormány ugyanis 17 milliárd dollár értékű repülőgép lízingelését függesztette fel.

Az állami pályázatokból kizárt három műholdgyártó üzemben összesen 78 ezer alkalmazottnak adtak eddig munkát. Ezeknek az állami megrendelésből élő részlegeknek a fenntartása most komoly veszélybe került.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft