Piroska
3 °C
3 °C

Sikeres volt a görög vásárlói bojkott

2002.09.04. 16:15
Az első összegzések szerint a görögök több mint 70 százaléka részt vett a keddi vásárlói bojkottban: nem vettek semmit, kikapcsolták elektromos készülékeiket és sokan mellőzték a telefonhasználatot.
A "károkozás" pontos adatai még nem ismertek, de bizonyosan milliók csatlakoztak kedden a görög vásárlói bojkotthoz, kifejezve az euróhoz kapcsolódó áramelkedések miatti növekvő elégedetlenségüket. Az akciót a legnagyobb görög fogyasztói szervezet hirdette meg az üzleteket és a szolgáltatásokat támadva, arra hivatkozva, hogy sok kiskereskedő és szolgáltató szándékosan emelte árait az euró bevezetésének ürügyén.

Ez még csak a kezdet!

- Az akció óriási sikert hozott - nyilatkozta Haralambusz Kourisz, a vásárlóvédő szervezet vezetője. - A görögök 70 százaléka részt vett a bojkottban, nem vásárolt semmit, se ételt, se ruhát, se üzemanyagot. - mondta, hozzátéve, hogy ez még csak a kezdet! A lakosság fellelkesült azon, hogy erejét ezzel a szokatlan eszközzel demonstrálhatta, így a vásárlói szervezetek újabb akciókon gondolkoznak.

A kormány is támogatta

A görög kiskereskedők szövetsége szerint "a bukás nem volt túlságosan komoly", de az illetékesek érthetően szűkszavúan nyilatkoztak, amikor a sajtó tőlük kért véleményt az akcióról, amelyet a hallgatólagosnál kicsit nyíltabban maga a görög kormány is támogatott..

- Azt hiszem, az üzenetnek célba kell érnie, az inflálódó árak miatt magukat becsapottnak érző vásárlók jelezték: az új pénz számukra ilyen áron nem elfogadható" - mondta Nikosz Krisztodulakisz pénzügyminiszter a BBC-nek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!