Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sikeres volt a görög vásárlói bojkott

2002.09.04. 16:15
Az első összegzések szerint a görögök több mint 70 százaléka részt vett a keddi vásárlói bojkottban: nem vettek semmit, kikapcsolták elektromos készülékeiket és sokan mellőzték a telefonhasználatot.
A "károkozás" pontos adatai még nem ismertek, de bizonyosan milliók csatlakoztak kedden a görög vásárlói bojkotthoz, kifejezve az euróhoz kapcsolódó áramelkedések miatti növekvő elégedetlenségüket. Az akciót a legnagyobb görög fogyasztói szervezet hirdette meg az üzleteket és a szolgáltatásokat támadva, arra hivatkozva, hogy sok kiskereskedő és szolgáltató szándékosan emelte árait az euró bevezetésének ürügyén.

Ez még csak a kezdet!

- Az akció óriási sikert hozott - nyilatkozta Haralambusz Kourisz, a vásárlóvédő szervezet vezetője. - A görögök 70 százaléka részt vett a bojkottban, nem vásárolt semmit, se ételt, se ruhát, se üzemanyagot. - mondta, hozzátéve, hogy ez még csak a kezdet! A lakosság fellelkesült azon, hogy erejét ezzel a szokatlan eszközzel demonstrálhatta, így a vásárlói szervezetek újabb akciókon gondolkoznak.

A kormány is támogatta

A görög kiskereskedők szövetsége szerint "a bukás nem volt túlságosan komoly", de az illetékesek érthetően szűkszavúan nyilatkoztak, amikor a sajtó tőlük kért véleményt az akcióról, amelyet a hallgatólagosnál kicsit nyíltabban maga a görög kormány is támogatott..

- Azt hiszem, az üzenetnek célba kell érnie, az inflálódó árak miatt magukat becsapottnak érző vásárlók jelezték: az új pénz számukra ilyen áron nem elfogadható" - mondta Nikosz Krisztodulakisz pénzügyminiszter a BBC-nek.