Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bokrosnak tetszik az egykulcsos adó

2006.04.12. 16:24
Az egyszerű és átlátható adórendszert meghonosító reform igen előnyös, kitűnő eredményeket hozott az országnak - mondta Bokros Lajos Szlovákiában, Szlovákiáról. A magyar expénzügyminiszter a tandíjköteles egyetemi képzés bevezetésére ösztökélte a szlovákokat.

Szlovákiában az egykulcsos, 19 százalékos adó- és áfakulcsot a jövőben is ajánlatos megtartani, függetlenül attól, hogy a júniusban esedékes előrehozott választások után milyen kormány kerül hatalomra - mondta Pozsonyban az ismert magyar közgazdász, Bokros Lajos.

Nincs kivétel, nincs kedvezmény, nincs szabadság

Bokros azon a tudásalapú gazdaságról rendezett nemzetközi konferencián adott hangot e véleményének, ahol előző nap José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is hasonló értelemben mondott véleményt, azt hangsúlyozva, hogy áldásos lenne, ha Szlovákiában a választás jobb vagy baloldali győzelmétől függetlenül is töretlenül folytatódna reformfolyamat. Barrosót ezért azonnal bírálta és jobboldali kampányolással vádolta meg Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szolciáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, aki a jelenlegi adózásánál igazságosabb, az adózók szociális különbségeit méltányosabban kezelő adórendszerrel kecsegteti a választókat.

Bokros szerint az egyszerű és átlátható adórendszert meghonosító reform igen előnyös, kitűnő eredményeket hozott az országnak. Nem elsődlegesen azért, mert az adókulcs egységes és aránylag alacsony is, hanem azért, mert nem ismeri sem a kivétel, sem kedvezmény, sem pedig az úgynevezett adózási szabadság intézményét, minek köszönhetően az adóhivatal a figyelmét és energiáját az eredendő küldetésére, az adóbehajtásra összpontosíthatja.

Ha a diák ingyen tanul...

A magyar közgazdászprofesszor a "mélyebb egészségügyi reform" folytatását ajánlotta Szlovákiának, és azt javasolta: törekedjenek az egészségügyi magánbiztosító társaságok közti konkurenciaviszonyok megteremtésére, mert ennek következményeképpen törvényszerűen kialakul majd az egészségügyi szolgáltatók közti konkurencia is. Ezzel együtt ajánlatos lenne a köz- és magánforrásokat nem kellő hatékonyságga felhasználó egészségügyi szolgáltatók pályáztatási rendjének szabályozása. Bokros szerint a betegellátásban nem lenne helye a kizárólag állami forrásokból működő kórházaknak: a többcsatornás, az egészségügyi magánbiztosítók bevonásával működtetett finanszírozás lenne a helyénvaló, az egészségügyi dolgozókat pedig a teljesítményük után kellene díjazni, egyszersmind az egészségügyi munkaerőpiacon is ajánlatos lenne versenyképes viszonyokat kialakítani.

Bokros Lajos - a TASR szlovák hírügynökség szerint - ezenkívül a tandíjköteles egyetemi oktatás bevezetését is ajánlotta a szomszédoknak, mert úgy látja: ha a diák ingyen tanul, nem igazán érdekli, hogy milyen képesítést szerez. Márpedig ha a felsőoktatás rossz képesítést ad, azzal csak a kevésbé kelendő munkaerőt szabadítja rá koloncnak munkaerőpiacra.