Edina
-12 °C
-3 °C

Fürödjön bolgár borban!

2005.12.09. 13:35
A bolgár idegenforgalom az idei árvizek ellenére is bővült 2005-ben. A balkáni ország most elsősorban a borturizmust akarja népszerűsíteni a magyar utazók körében.

A bolgár nagykövetség szeretné megismertetni Magyarországot hazája boraival, illetve a magyar turistákat a Fekete-tenger partvidéke mellett a hegyvidéki téli üdülőhelyekre, a falusi turizmus célpontjaira és a bortúrák jellegzetes helyszíneire elcsábítani. Minderről egy budapesti idegenforgalmi rendezvényen beszélt Liana Uzunova, a bolgár nagykövetség kereskedelmi hivatalának vezetője.

A követségi titkár arról is szót ejtett, hogy Bulgáriában már szerveződik a "bor útja" elnevezésű projekt, amely a nevezetes bortermelő helyszíneket fogná össze turisztikai szempontból. Az utóbbi években a borturizmus valódi attrakcióvá vált a balkáni államban. Bresztovicában és más falvakban, kisvárosokban például különleges rendezvényeket tartanak. Egyelőre a magyarok még nem figyeltek fel a borban fürdés lehetőségeire, de talán kedvet kapnak a sok koreai és japán utazón, akik gyakran próbálják ki ezeket a szolgáltatásokat. (A koreaiak és a japánok egyébként azt hiszik, hogy a borban fürdés megfiatalítja őket, és ezt a bolgárok igyekeznek is elhitetni velük.)

Esők, áradások, földcsuszamlások

Visszatérve a komolyabb témákra, a nagykövetségi rendezvényen elhangzott, hogy idén 5,8 százalékkal több turista érkezett Bulgáriába, számuk összesen 4,36 milliót tett ki. Ez egyébként mérsékeltebb növekedés az elmúlt esztendőkhöz képest, ami elsősorban annak tudható be, hogy 2005-ben a balkáni államot természeti katasztrófák sorozata sújtotta: esőzések, áradások, földcsuszamlások akadályozták a közlekedést.

Talán ennek, és az országról szóló negatív híreknek "köszönhető", hogy a magyar kiutazó turisták száma stagnált idén, vagyis a tavalyihoz hasonlóan idén is 40-42 ezer honfitársunk kereste fel Bulgáriát. Némi lendületet adhat Uzunova szerint a magyarok kiutazásának az, hogy szeptembertől beindult a Wizzair olcsó légijárata Budapest és Szófia között. A Wizzair képviselője szerint - aki megjelent a mostani fórumon is - 70-80 százalékos gépeik kihasználtsága ezen a járaton. A Wizzairen kívül a Malév is működtet Budapest-Szófia, illetve Budapest-Szófia-Burgasz járatokat, és a SkyEurope-nak ugyancsak repülnek gépei a két ország között.

Minthogy e turisták nagy része is nyáron, a tengerpartra látogatott el, a bolgár nagykövetség most szeretné felhívni a figyelmet az olyan téli üdülőhelyekre, mint Banszko, ahol jelenleg is 17 sípálya épül. Ennél sokkal jellemzőbb adat, hogy 150 szálloda is most készül a környéken, a Pirin hegység közeli településein, illetve magában Banszkóban. (Persze azért tudni érdemes, hogy Bulgáriában előszeretettel nevezik szállodának a nagyobb panziókat, kisebb-nagyobb apartmanházakat is.)

Egymilliárd eurós pluszt hozott a turizmus Bulgáriának

A bolgár idegenforgalom fejlődésére jellemzőek azok az adatok is, amelyek a már régóta bevált tengerparti pihenőhelyekre vonatkoznak. Eszerint Neszebárban és Napos-parton, a legnevezetesebb turisztikai célpontok környékén 100 ezer jelenleg a férőhelyek száma. A második számú tengerparti üdülőrégióban, az északabbra lévő, Várnáhoza közeli szakaszon, Arany Homokon 32 ezerre bővült idén a férőhelyek száma. Egy évvel korábban egyébként még 27 ezres volt ugyanez a mutató.

Mint már említettük, idén számos természeti katasztrófa sújtotta Bulgáriát. Ennek ellenére a turizmusból származó nettó bevétel 2005-ben lépte át először a lélektani egymilliárd eurós értékhatárt. Ez azt jelenti, hogy a külföldiek által Bulgáriában elköltött 1,6 milliárd euróból leszámítva a bolgárok által külföldön elköltött hatszázmilliót, egymilliárdos pozitívum realizálódott a balkáni állam számára.