Bernadett
0 °C
4 °C

Pezseg a bolgár ingatlanpiac

2007.06.07. 12:16
Főleg angol és spanyol befektetőknek köszönhetően ingatlanboom tapasztalható Bulgáriában. A legkeresettebb típusok közé tartoznak a lakóingatlanok és a nyaralók, de új befektetési lehetőségként megjelentek a golfpályák és a zárt lakóparkok is.

A szófiai lakásvásár folytatásaként május 18. és 20. között debütált BalPEx, Balkan Property Exhibition több mint 200 kiállítóval várta a vendégeket. A nemzetközi ingatlanközvetítő hálózat, a RE/MAX tapasztalata szerint a májusi lakásvásárra érkezők főként a lakóingatlanokat, az irodákat és a nyaralókat keresték, földrajzi elhelyezkedéstől függően. Szófiában az irodák és a lakóingatlanok népszerűek, a kisvárosokban a lakóingatlanokon kívül a mezőgazdasági területek is keresettek, de jelenleg igen kedvelt és felkapott helyszínek a tengerparti üdülőövezetek, illetve a síparadicsomok.

A három nap alatt megjelent hétezer látogató között meglepően sok volt a befektető nemcsak a helyiek, hanem a külföldiek részéről is - magyarázta Ilyan Nikolov, a RE/MAX Bulgaria regionális igazgatója. A bolgár ingatlanok iránt a határon kívül leginkább az Egyesült Királyságból és Spanyolországból érdeklődnek. Igen kedvelt a Pirin-hegység északi lábánál fekvő, hangulatos városka, Bansko. Ezenkívül a Fekete-tenger partja, amely körülbelül három évvel ezelőtt vált felkapottá, és népszerűsége azóta is töretlen, (ilyen például Várna és Burgasz). A tengerparti apartmanok négyzetméterárai jelenleg 1200 és 2000 euró között mozognak, attól függően, hogy az adott ingatlan milyen közel fekszik a vízparthoz.

Szófia továbbra is kedvelt célpontja maradt mind a saját használatra mind a befektetési céllal vásárlóknak. Körülbelül két, két és fél évvel ezelőtt, az európai uniós csatlakozás hírére az érdeklődés és az ingatlanárak megemelkedtek. 2005-ben az átlag négyzetméterár 800 euró körül mozgott, amely mára 1200 euróra növekedett. Ugyanakkor a környező országokhoz képest a fővárosban még mindig viszonylag alacsony áron juthatunk ingatlanhoz, igen lendületes kereslet mellett. A külföldi és a helyi érdeklődök egyaránt Szófia déli részét, a városközpont és a Vitosa-hegység között elhelyezkedő területet részesítik kiemelt figyelemben.

Újdonságként szolgált ez évben a BalPEx kiállításán, hogy a befektetési lehetőségek között megjelentek a golfpályák, a zárt lakóparkok. Ez utóbbi extra szolgáltatásokkal csábítja az érdeklődőket, mint például a 24 órás porta- és biztonsági szolgálat, sportolási lehetőségek, vagy az igényesen kialakított játszóterek a gyermekek részére.

A RE/MAX Magyarország tavaly októberi első irodanyitása óta már többen érdeklődtek a hálózatnál bolgár ingatlanok iránt, különösen a felkapott, tengerparti nyaralók keresettek, számolt be az itthoni tapasztalatokról Kováts Tibor, a cég vezető ingatlanpiaci szakértője. Bulgáriából csekély az érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, a bolgár befektetők és fejlesztők inkább a hazai piacot részesítik előnyben.