Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Sokmilliárdos kár a bolti lopások miatt

2005.01.05. 15:35
Egy nemzetközi felmérés szerint a bolti lopások a 2004 júniusával zárult egy évben 33 milliárd euró kárt okoztak az európai, ezen belül 76 milliárd forintos veszteséget a magyarországi kiskereskedelemben.
A Checkpoint Systems Europe, a kiskereskedelemben és az ellátási láncban alkalmazott termékazonosítási és veszteségkezelő megoldásokra specializálódott nemzetközi vállalat megbízásából készült European Retail Theft Barometer (ERTB) nevű kutatás 24 európai ország több mint 400 vezető kiskereskedelmi láncának tapasztalatai alapján készült. A felmérést a Centre for Retail Research (CRR, Kiskereskedelmi Kutatások Központja) végezte.

Középmezőnyben

Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint noha az áruházláncok különféle műszaki fejlesztéseket hajtanak végre a bolti lopások csökkentésére, a veszteség mégis évről-évre nő.

A kutatás most első ízben vizsgálta a magyar viszonyokat, s megállapította, hogy a kiskereskedelmi lopáskárok tekintetében az ország - évi 76 milliárd forintos kárösszeggel - a középmezőnyben foglal helyet.

A lopások döntő többségét a vásárlók követik el, a magyarországi kárnak például kevesebb mint egyharmada, 29 százaléka írható az áruházi alkalmazottak számlájára az ERTB szerint.

Elsők a britek

A bolti lopások forgalomra vetített értékében évek óta a britek vezetik a feketelistát, őket követik a finnek, a portugálok, a görögök és a franciák. Magyarország az "előkelő" 15. helyet tudhatja magáénak a teljes kereskedelmi forgalom 1,31 százalékával, a pozitív sereghajtók a svájciak és az osztrákok - állapítja meg a kutatás.

A kutatók úgy vélik, hogy a lopások visszaszorításának sikere elsősorban az új biztonsági technológiákba történő befektetések függvénye. Az ilyen típusú kiadások összege a vizsgált évben rekordnagyságú volt, a 24 országban több mint hétmilliárd euró. A korszerű technológiák segítségével az elmúlt év során 1051902 vásárló és 75539 alkalmazott letartóztatását kezdeményezték Európa-szerte a kiskereskedők.