Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Ma lehet az amerikai cégek fekete napja

2002.08.14. 13:01
Szélsőséges esetben az amerikai cégek tőzsdei árfolyamának hatalmas zuhanását hozhatja a szerdai nap. A Bush-féle kemény szabályok értelmében ugyanis az értékpapírfelügyelet hatókörébe tartozó 947 cég közül 700 vezetőjének kell éjfélig eskü alatt tett nyilatkozatot benyújtania arról, hogy könyvelésük korrekt. Kedden zárásig mindössze 300-an tudták beadni az igazolást.
A könyvelési csalásokat eddig általában könnyedén megúszó vezérigazgatóknak kellene visszahozniuk az amerikai cégekbe vetett bizalmat azzal, hogy büntetőjogi felelősségük tudatában hitelesítik mérlegüket.

Bizalmi játék

A kőkemény értékpapír-felügyelet (SEC) azonban azt közölte, hogy 24 órával a határidő lejárta előtt az érintettek kevesebb mint fele nyilatkozott. Az amerikai gazdasági szakírók szerint a befektetők maradék bizalmát azonnal elvesztheti az a cég, amelynek vezére nem képes igazolni az egyenleget. Hiszen mindenki arra gondolna, hogy a WorldComéhoz hasonló svindli állhat a háttérben.

Hullott a férgese

Vannak olyan vezérigazgatók, akik már korábban bejelentették, hogy nem tudják aláírásukat adni cégük mérlegéhez. Ilyen például Alan Wright, a CMS Energy távozóban lévő első embere. Az energiaipari társaságnál 4 milliárd elkönyvelt dollár korrektsége kérdéses. Elemzők szerint az Enron-csőd után a szektor cégeinek befektetői különösen idegesen reagálnak bármilyen hírre.

Lehet halasztani

Ismeretes, hogy a Bush elnök által elfogadtatott friss törvénycsomag a könyvelési bűnökért felelőssé teszi a vezérigazgatókat és pénzügyi igazgatókat is. Az azonban még nem világos, milyen szankciók érhetik a szerda éjfélig nem nyilatkozó menedzsereket. Egyes cégek egyébként - főként az üzleti év eltérő határnapjára való hivatkozással - már halasztást kértek és kaptak. A kontaktlencsés Bausch & Lomb például csak november 12-én nyilatkozik. Az sem tiszta egyelőre, hogy mi a teendője az amerikai tőzsdéken jegyzett külföldi cégeknek, mint az Unilever vagy a BP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?