Tekla
9 °C
20 °C

Ma lehet az amerikai cégek fekete napja

2002.08.14. 13:01
Szélsőséges esetben az amerikai cégek tőzsdei árfolyamának hatalmas zuhanását hozhatja a szerdai nap. A Bush-féle kemény szabályok értelmében ugyanis az értékpapírfelügyelet hatókörébe tartozó 947 cég közül 700 vezetőjének kell éjfélig eskü alatt tett nyilatkozatot benyújtania arról, hogy könyvelésük korrekt. Kedden zárásig mindössze 300-an tudták beadni az igazolást.
A könyvelési csalásokat eddig általában könnyedén megúszó vezérigazgatóknak kellene visszahozniuk az amerikai cégekbe vetett bizalmat azzal, hogy büntetőjogi felelősségük tudatában hitelesítik mérlegüket.

Bizalmi játék

A kőkemény értékpapír-felügyelet (SEC) azonban azt közölte, hogy 24 órával a határidő lejárta előtt az érintettek kevesebb mint fele nyilatkozott. Az amerikai gazdasági szakírók szerint a befektetők maradék bizalmát azonnal elvesztheti az a cég, amelynek vezére nem képes igazolni az egyenleget. Hiszen mindenki arra gondolna, hogy a WorldComéhoz hasonló svindli állhat a háttérben.

Hullott a férgese

Vannak olyan vezérigazgatók, akik már korábban bejelentették, hogy nem tudják aláírásukat adni cégük mérlegéhez. Ilyen például Alan Wright, a CMS Energy távozóban lévő első embere. Az energiaipari társaságnál 4 milliárd elkönyvelt dollár korrektsége kérdéses. Elemzők szerint az Enron-csőd után a szektor cégeinek befektetői különösen idegesen reagálnak bármilyen hírre.

Lehet halasztani

Ismeretes, hogy a Bush elnök által elfogadtatott friss törvénycsomag a könyvelési bűnökért felelőssé teszi a vezérigazgatókat és pénzügyi igazgatókat is. Az azonban még nem világos, milyen szankciók érhetik a szerda éjfélig nem nyilatkozó menedzsereket. Egyes cégek egyébként - főként az üzleti év eltérő határnapjára való hivatkozással - már halasztást kértek és kaptak. A kontaktlencsés Bausch & Lomb például csak november 12-én nyilatkozik. Az sem tiszta egyelőre, hogy mi a teendője az amerikai tőzsdéken jegyzett külföldi cégeknek, mint az Unilever vagy a BP.