Emőke
-4 °C
9 °C

Hatástalan a francia borok amerikai bojkottja

2003.04.07. 09:42
Az amerikai hazafias érzelmek helyett a romló gazdasági helyzet és az idegen nyelvű felirat tántorítja el a vásárlókat a francia boroktól, de összességében a bojkott hatástalan - áll az iparág elemzőinek jelentésében.
Az iraki háború miatt számos francia termékre bojkottot hirdettek az Amerikai Egyesült Államokban. Így az amerikai képviselők menüjét összeállítók száműzték az étrendből a "francia hasábburgonyát", amelynek helyét a "szabadság" burgonya foglalta el. A francia borok bojkottjának meghirdetői elrettentő feliratokkal látják el a termékeket, vagy - természetesen nagy sajtónyilvánosság mellett - csatornába öntik az üvegek tartalmát. Arra buzdítanak minden amerikai hazafit, hogy ne vásárolják a dijoni mustárt, a francia parfümöket és borokat.

Gondok a vámnál

Az iparág elemzője, Gladys Horiuchi a kaliforniai székhelyű Borintézet (Wine Institute) munkatársa szerint mindez csak retorika, a számok azt mutatják a háború kezdete óta a francia borok eladása jelentősen nőtt.

Mindez annak tükrében külön is figyelemre méltó, hogy egy amerikai borszakértő a Decanter borszaklap márciusi számában bevallotta: a francia borok importőrei panaszkodnak, hogy a vámhatóságok késleltetik a szállítmányaikat. A kaliforniai Domaine Carneros cég szóvivője arról számolt be, hogy a hatóságok korlátozásai ellenére eladásaik a francia borokból az év elejétől 18 százalékkal növekedtek.

Nem értik a feliratot

Gladys Horiuchi szerint a francia borok eladását nem a retorika, hanem az amerikai gazdasági alulteljesítés, az életszínvonal romlása veszélyezteti. Továbbá sokan azért nem vásárolnak francia bort, mert egyszerűen nem értik a borosüveg feliratait. Így a hazai márkák mellett az ausztrál importból származó borokat részesítik előnyben.

A Borintézet adatai szerint 2002-ben 595 millió gallon (egy gallon 4,5 liter) bort adtak el az USA-ban, 21,1 milliárd dollár értékben. Az előző évhez (2001-hez) képest ez hat százalékos növekedést jelentett. A külföldi borok piaci részesedése 25 százalék.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft