Benedek
-4 °C
5 °C

Elárverezik a Wine.com egymillió palackját

2001.09.10. 15:18
Szeptember 15-én és 16-án elárverezik az áprilisban tönkrement online borkereskedés raktáron maradt palackjait. Az aukciót egy kaliforniai hangárban tartják, de licitálni lehet interneten keresztül is, az AuctionNet oldalán.
A Wine.com-ot 1994-ben alapították, és a vállalkozásban olyan befektetők láttak fantáziát, mint a New York Times Co. vagy az Amazon.com. Sajnos azonban a dotkom-válság, illetve az alkoholkereskedelem bonyolult és szigorú szabályozása kifogott a cégen, és az idén csődöt jelentett. A vállalkozás honlapját és levelezőlistáját riválisa, az eVineyard vette meg. A bútorokat, számítógépeket és egyéb ingóságokat elárverezték, így került sor mostanra a borospalackokra.

Az AuctionNet még csendes

Az első pillantásra lanyha forgalmúnak tűnő AuctionNet oldalán jelenleg összesen 21 kategória 12 tételére lehet licitálni, ebből 11 könyv, egy sportrelikvia (Dale Earnhardt Nascar versenyautójának ponyvája). Ajánlat még egyetlen tárgyra sem érkezett, a borok még nem láthatók.

Asztali boroktól a Chateau d'Yquem-ig

A több mint egymillió bor között többségben vannak az egyszerű, kaliforniai, ausztrál és európai asztali borok, de vannak olyan különlegességek is, mint az 1921-es Chateau d'Yquem (egy üveg kikiáltási ára 3800 dollár), az 1945-ös Chateau Haut-Brion és Chateau Lafite-Rothschild, az 1970-es Chateau Petrus, illetve az 1976-os Domaine Romanee-Conti.

Guiness-rekord lesz belőle

A teljes készlet értéke becslések szerint tízmillió dollár. Egyéni vásárlók egy licittel maximum 20 rekesz bort szerezhetnek, a nagykereskedők, hotelek, éttermek ennél nagyobb tételeket szerezhetnek. Az aukció valószínűleg a Guiness rekordok könyvébe is bekerül, mivel az eddigi legnagyobb borárverésen "csak" kilencvenezer palack kelt el.