Jusztina
1 °C
16 °C

A bordélyház tőzsdére megy

2002.07.22. 15:29
Ausztrália legnagyobb bordélyháza, a Daily Planet ötvenmillió ausztrál dollár értékben bocsát ki részvényeket egy éven belül. Az első tőzsdére kerülő bordély garantált hozamot ígér, és terjeszkedik.
John Trimble alapító-tulajdonos a hotelt üzemeltető részleget kívánja értékesíteni: először zártkörű kibocsátással eladják a vállalat 48 százalékát, majd ezután egy éven belül következne a nyilvános kibocsátás, közölte a Reuters. Ennek során ötvenmillió ausztrál dollárnyi (6,7 milliárd forint) részvény kerül a piacra. Andrew Harris igazgató szerint a papírok kelendőek lesznek: "A Daily Planet egy olyan ötcsillagos szálloda, ahol óriási a forgalom, és a vendégek 120 ausztrál dollárt fizetnek egyetlen óráért". "Az iparág annyira stabil és jövedelmező, hogy a lehetőségeink szinte korlátlanok. Ez az újdonság felrázza majd a piacot" - tette hozzá.

Biztosított hozam

A cég képviselője közölte, hogy már egyeztettek a tőzsde illetékeseivel, akik nem emeltek kifogást a bordélyház papírjainak kibocsátása ellen. A zártkörű kibocsátásból befolyó összeget a Daily Planet adósságtörlesztésre fordítja, valamint szeretne nyilvánosházat nyitni Sydney-ben, és megvásárolni két sztriptíz klubot. A cég egymillió ausztrál dollárt letétbe helyez, hogy a részvényeseknek mindenképpen biztosítani tudja a beígért 5,9 százalékos éves hozamot. "A szexiparban gyakran hatvan százalék körüli hasznot termelnek a cégek, így mi is biztosak lehetünk a magas hozamban" - mondta erről az igazgató.

A törvény megkerülve

A Daily Planet 1994-ben már próbálkozott hasonlóval, de visszakozott, mivel Victoria állam prostitúcióról szóló törvénye alapján a szexipari cégekbe fektetőket a rendőrség ellenőrizheti. Miután most csak az ingatlankezelő részleget viszik tőzsdére, így a részvényesek nem esnek a Prostitution Control Act hatálya alá, így nem kell félniük a hatóság zaklatásától.