Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Amerikai bordömping várható

2006.03.14. 08:28
A pénteken aláírt EU-USA borkereskedelmi egyezmény eredményeképpen a gyanús technológiával készült amerikai borok is bejuthatnak az unió piacára - vélik az európai bortermelők. Magyarország számára kedvező lehet, ha az USA lemond a tokaji márkanév használatáról, azonban a hazai borászok sem tartják összességében jónak az új bormegállapodást.

Az európai borászok által leginkább vitatott amerikai módszer a nedű fémhordókban, faforgács segítségével való érlelése. Míg az öreg kontinensen ezt drága tölgyhordókban végzik, az amerikai eljárás sokkal olcsóbb, és sokan vitatják az így készült termék színvonalát. Az egyezséget ellenző Németország tavaly megengedhetetlennek nevezte a forgácsos módszert, és a forgalomba hozható borokra vonatkozó európai "tisztasági törvény" kidolgozását javasolta. Az olaszok máshogy közelítették meg a problémát: ők éppen a forgácsos eljárás engedélyezését kérték az unióban, hogy így maradhassanak versenyben.

Lemondanak a tokajiról?

Az Egyesült Államok kormánya az engedményért cserébe ígéretet tett, hogy felkéri a kongresszust 17 európai tájakhoz kötődő márkanév használatának korlátozására, mint a burgundi, a chianti vagy a tokaji. Jelenleg ezeket Amerikában készült borokra is ráírhatják.

Magyarország számára kedvező lehet, ha az USA lemond a tokaji márkanév használatáról, de a hazai borászok összességében nem tartják jónak az új bormegállapodást - mondta lapunknak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkárhelyettese. Főként az amerikai importnak tett technológiai engedmények aggasztók, amelyeket Brüsszel azért nyújt, hogy más területeken az USA-tól kereskedelmi könnyítéseket kaphasson - tette hozzá.

Vizezik

Az Egyesült Államokban bizonyos feltételekkel vizezni is lehet a bort, és e termékek a jövőben az uniós piacra is bekerülhetnek - hívják fel a figyelmet szakértők.

Elsősorban az alacsonyabb árkategóriájú amerikai borok uniós piacra jutási esélyei nőhetnek - vélte Horváth Csaba. Nálunk a tengerentúli termékek a behozatal kis részarányát képezik, és a beszállítások várhatóan a kétoldalú megállapodás nyomán sem lódulnak meg.