Szilárda
-4 °C
2 °C

A cégvezetők megbízhatatlanok és túl sokat keresnek

2002.11.25. 11:09
Egy friss felmérés szerint a britek az amerikai vállalati botrányok hatására már saját vállalataikban sem bíznak.
A Market & Opinion Research International (MORI) által készített felmérés szerint a britek négyötöde úgy véli, a vállalatvezetők túl sokat keresnek, és kétharmada gondolja, hogy nem lehet hinni nekik.

A bizalmatlanok aránya kortól, nemtől, lakóhelytől és szociális helyzettől szinte teljesen független. A vállalatvezetőkkel szemben a 25 évnél fiatalabbak és az évi harmincezer fontnál (11,2 millió forint) többet keresők a legkevésbé szigorúak.

A vállalati botrányok hatása

A felmérést végző kutatók szerint a rossz eredmények az amerikai vállalati botrányoknak köszönhetők. Az Enron- és WorldCom-csőd után a britek a hazai cégekben sem bíznak már. Persze a Marconi vagy az Equitable Life biztosító botránya is érezteti hatását.

A könyvvizsgálókkal elnézőek

Bár az amerikai csődökben, mint utólag kiderült, a könyvvizsgálók is nyakig benne voltak, a megkérdezettek ezekkel a cégekkel voltak a legelnézőbbek. A kétezer megkérdezett harminckilenc százaléka gondolja, hogy a könyvvizsgálókban sem lehet megbízni, de harminchét százalékuk szerint ezek a vállalatok szavahihetőek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!