Vállalati botrányok percről percre

2002.07.16. 10:45
Sorra derül ki patinás amerikai tőzsdei cégekről, hogy az utóbbi években úgy pofozgatták könyvelésüket, hogy kisebb-nagyobb veszteségeik profittá változzanak, árfolyamuk emelkedjen, és befektetőik nyugodtan alhassanak. A botránysorozat hullámai át-átcsapnak Európába, a dollár árfolyama esik, az amerikai alelnököt könyvelési csalással vádolják, a praktikák fedezésével gyanúsított könyvvizsgáló lehúzhatja a rolót. Összefoglalónk az eddig napvilágra került ügyekről.
Enron

Amerika legnagyobb energiakereskedelmi cége a gazdaságtörténet legnagyobb csődjét produkálta 2001 novemberében, miután kiderült, hogy 1997 és 2000 között a valósnál 600 millióval nagyobb nyereséget jelentett, és nem tudja törleszteni 61 milliárd dolláros adósságát. A vállalat ellen később büntetőeljárás is indult, mivel a részvényárakkal együtt a cég nyugdíjalapja is a semmivé foszlott, miközben a vezető tisztségviselők a gyanú szerint még az árfolyam-zuhanást megelőző pillanatokban jelentős haszonnal túladtak papírjaikon. Az Enron magával rántotta könyvvizsgálóját, az Arthur Andersent is, amelyről kiderült, hogy aktívan közreműködött a könyvelési manőverekben, sőt terhelő iratokat semmisített meg. Az Enron-üggyel kapcsolatban továbbá per indult a Fehér Ház ellen, a cég alelnöke pedig öngyilkos lett.

WorldCom

A távközlési óriásvállalatnál júniusban jelentették be, hogy közel négymilliárd dollár értékben bukkantak valótlan elszámolási tételekre a könyvelésben. Az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb könyvviteli csalásánál úgy tűnik, szintén az Andersen falazott, bár a vizsgálat még tart, a könyvvizsgáló azzal védekezik, hogy a cégvezetők nem árulták el, mire készülnek. Érdekes adalék: a WorldCom vezérigazgatójának jóváhagyásával havi egy dollárért bérelt repülőt a cégtől az az igazgató, aki korábban négyszázmilliós vállalati kölcsönt utalt ki főnökének. A csalást Bush elnök is elítélte, elemzők szerint a cég az Enron sorsára juthat.

Xerox

Az irodagépgyártó könyveiben hatmilliárd dollárnyi forgalmat nem megfelelően tüntetett fel, így 1997 és 2001 közötti forgalmi adatairól újra kell nyilatkoznia - derült ki júniusban. Az amerikai tőzsdefelügyelet már áprilisban szabályellenesen könyvelt forgalmi adatokra bukkant, de úgy tűnik, a cég öt évre visszamenőleg messze több forgalmat könyvelt szabályellenesen, mint azt a tőzsdefelügyelet korábban feltételezte.

Merck

A gyógyszeripari óriásvállalat egyik leánycége az elmúlt három évben 12,4 milliárd dollárt könyvelt oda, ahová nem illett volna, közölte a Wall Street Journal Europe júliusban. A Medco Health Solutions a bevételekhez könyvelt el olyan összegeket, amelyeket a vevők a patikákban fizettek ki, és amelyek ebben a formában nem tekinthetők a társaság bevételeinek.

Bristol-Myers

A Bristol-Myers Squibb gyógyszergyár is felkeltette júliusban az USA értékpapír- és tőzsdefelügyeletének (SEC) fokozott érdeklődését azt követően, hogy állítólag egymilliárd dollárral megszépítette tavalyi eladási adatait. Az ügyről egyelőre annyit tudni, hogy a felügyelet "informálisan vizsgálódik", a cég pedig együttműködnek vele.

Vivendi

A Le Monde július másodikán közölte, hogy a Vivendi másfél milliárd euró értékben kozmetikázta 2001-es könyvelését. A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy a bonyolult tranzakció-sorozatot az illetékes francia hatóságok egy ponton leállították. Szakértők szerint Jean-Marie Messier vezérigazgató lemondása után a komoly adósságokkal küszködő vállalatot (melynek része a Universal filmstúdió, a Canal Plus és a Universal Music Group) feldarabolják.

Halliburton

Az olajcég ügye azért érdekes, mert vezetője 2000-ig Dick Cheney jelenlegi alelnök volt. A vállalatot azzal gyanúsítják, hogy mintegy 100 millió dollárnyi vitatott kiadását a bevételi oldalra könyvelte el 1998-ban. A könyvvizsgáló itt is az Andersen volt. Cheney ellen a Judicial Watch nevű korrupcióellenes szervezet is keresetet nyújtott be.

Harken

Bush elnök július 9-i beszédében példás büntetést ígért a könyvelési csalással próbálkozó cégeknek. A Fehér Ház azt szeretné, ha a jelenlegi 5 évről 10 évre növelnék a vállalati szektorban elkövetett, minősített könyvviteli csalások legmagasabb börtönbüntetési tételét, és növelnék a tőzsdefelügyelet hatáskörét. Ugyanakkor időről időre előkerül az elnök tizenkét évvel ezelőtti részvényeladási ügye is - akkor Bush a Harken Energy Corporation igazgatójaként úgy adta el Harken-részvényeit, hogy az eladás után nyolc nappal a papírok értéke a felére zuhant, miután kiderült, hogy a cég vesztesége a tervezett nyolcszorosa.

Sony

Július közepén öt százalékkal estek a Sony papírjai, miután megjelent egy, az elektronikai cégnél alkalmazott könyvelési trükkökről szóló újságcikk. A South China Morning Post szerint ugyanis az Enron-ügyben meghallgatott egyik szakértő a kongresszusi vizsgálóbizottság előtt azt nyilatkozta, hogy a Sony könyvelése sincs teljesen rendben. A tokiói tőzsdezárás után a cég, amelyet az amerikai botránysorozat kapcsán a szakértők a megbízható cég mintapéldájaként szoktak emlegetni, határozottan cáfolta a könyvelési praktikákról szóló híreket, és az árfolyam újra emelkedni kezdett.

AOL

A Washington Post július 18-i cikke szerint a vállalatnál szabálytalan könyvelési módszereket alkalmaztak, és így 270 millió dollárral növelték a profitot 2000 és 2002 között. A hír hatására hat százalékkal estek a cég papírjai, bár később az AOL Time Warner cáfolta a hírt: "a cikk tele van hamis állításokkal és téves következtésekkel" - állt a cég közleményében.  • Hírek
  • Személyi kölcsön