Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Milliárdokat kaszáltak cégük összeomlásán

2002.07.31. 11:57
A Financial Times felmérése szerint a könyvelési botrány miatt tönkrement cégek vezetői dollármilliárdokat tettek zsebre a csalás napfényre kerülése és az árfolyamok zuhanása előtt.
A csalással vádolt cégek vezetői összesen 3,3 milliárd dollárt kerestek az utóbbi években, amikor cégeik papírjainak árfolyama még szárnyalt a jónak tűnő eredmények miatt. A Financial Times által közölt, fizetéseket, jutalmakat és részvényeladásokat is figyelembe vevő összeállítás szerint az Enron a Global Crossing és a WorldCom vezetői jártak a legjobban.

A lap az utóbbi másfél évben tönkrement huszonöt legnagyobb vállalat vezetőit vizsgálta: a 208 vezetőből 52 keresett tízmillió dollárnál többet, 31-en huszonötmillió, 16-an ötvenmillió és nyolcan százmillió fölött kerestek.

Jól fizető Exodus

A legkomolyabb bevételt Gary Winnick, a Global Crossing elnöke könyvelhette el: ő több mint félmilliárd dollárt (pontosan 512 milliót) keresett, míg az enronos Ken Lay ennek felét, 247 milliót gyűjtött össze. Szintén előkelő helyen végzett a kevésbé ismert K.B.Chandrasekhar, az Exodus Communications alapítója, aki 131 millió dollárnyi részvényt adott el cége összeomlása előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!